Groningse politiek: ‘Meer geld naar jonge boeren’
het Zo ziet GroenLinks graag dat jonge boeren de kans krijgen om hun bedrijven te ontwikkelen. Volgens de partij kan de provincie hierbij helpen als deze ontwikkelingen leiden tot een meer duurzame, biologische of natuurinclusieve vorm van landbouw. Ook D66 vindt dat de provincie en rol kan spelen in het ondersteunen van jonge boeren voor verduurzaming van het bedrijf.
Overname
D66 haalt ook een ander punt aan. De partij zegt de problematiek van jonge boeren bij het overnemen van een bedrijf te erkennen. De ChristenUnie vindt dat ook belangrijk. De partij zegt dat ze in de toekomst ook nog graag goede landbouwbedrijven en kwalitatief goed voedsel wil, daarom moet volgens hen geïnvesteerd worden in de bedrijven van jonge boeren. ChristenUnie wil dit doen door inzet van een goede jonge boeren-regeling in samenwerking met het GLB.
Levensvatbaar bedrijf
Ook de PVV wil dat er geld gaat naar jonge boeren. Volgens hen is het voor het voortbestaan van de landbouwsector in de provincie nodig om jonge boeren te steunen, zodat zij een levensvatbaar bedrijf op kunnen starten.
SP vindt dat er extra financiële middelen naar de jonge boeren moeten, maar geeft geen uitleg bij haar antwoord. Groninger Belang staat er neutraal in.
Andere stellingen
De partijen reageerden ook op andere stellingen uit de vragenlijst. De komende weken publiceert Agrio de verhalen hierover op de website. In de komende edities van Veldpost verschijnen per provincie verhalen over de andere stellingen.
De partijen die voor de provincie Groningen meewerkten aan dit onderzoek zijn Groninger Belang, ChristenUnie, D66, PVV, SP en GroenLinks.