Vleeskuikenhouder Arjen Kocks: ‘Het was een onvergetelijke ervaring’
Donderdag 2 juni, de dag van de Alpe d’HuZes, begon voor Kocks vroeg. Om kwart voor drie in de ochtend vertrok hij van zijn hotel bovenop de berg naar de start onderaan de berg Alpe d’Huez. Daar moest hij wachten tot de start van het evenement om half 5. „Gelukkig hoefden we niet op straat te wachten. Een kroeg in de buurt van de start was speciaal open voor de deelnemers van de Alpe d’HuZes.”
Samen met zijn neef Rob Koers startte Kocks aan de eerste beklimming. „De eerste keer hebben we zoveel mogelijk doorgelopen. We zijn maar twee keer gestopt om even wat te drinken of te eten.” Met 1 uur en 48 minuten waren de twee boven. „De eerste keer ging heel goed. Na wat eten en drinken bij het oppeppunt van BIG Challenge gingen we met de skilift weer naar beneden.”
Kocks had zich voorgenomen om niet met de skilift naar beneden te gaan. Hij wilde fietsen bovenaan de berg neerzetten zodat hij fietsend naar beneden kon. „Maar toen ik bij de organisatie vroeg hoe ik dat kon regelen werd me dat sterk afgeraden. Uiteindelijk ben ik ook blij dat ik dat niet gedaan heb. We wilden gewone fietsen gebruiken maar die zijn niet geschikt voor op de berg met al die bochten.”
Kramp
Eenmaal weer beneden begon het tweetal aan de tweede beklimming. „Helaas ging die minder goed. Rob kreeg kramp waardoor we meer hebben moeten wandelen. We hebben er toen een goede twee uur over gedaan om boven te komen.” Doordat de neef van Kocks vanwege kramp na de twee keer moet afhaken, start Kocks alleen aan de derde beklimming. „Dat was zwaar want het was inmiddels middag en aardig heet geworden. Ik denk dat ik wel vier liter water gedronken heb. Tijdens de laatste beklimming heb ik wat vaker met andere BIG Challengers meegewandeld. Ik ken eigenlijk niet veel andere mensen op de berg, maar je herkent mensen wel aan hun BIG Challenge shirt of pet. Je weet dus dat ze iets met de agrarische sector hebben en dat praat makkelijk. Het is net alsof je een grote familie bent.”
Verrassing
Tegen kwart over zes in de ochtend naderden Kocks en zijn neef voor de eerste keer de finish van de Alpe d’HuZes. En bij die finish wachtte hem iets heel bijzonders. „Mijn vriendengroep was als verrassing naar Frankrijk gegaan. Daar wist ik niks van. Dus toen ik de eerste keer over de finish ging zag ik ze in een keer allemaal staan. Dat is heel mooi om mee te maken.”
Als Kocks voor de laatste keer boven is gekomen heeft hij eerst behoefte aan een korte pauze. „Ik ben eerst even teruggegaan naar ons hotel om te douchen. Ook heb ik even een uurtje op bed gelegen. We waren vroeg begonnen en ook de rest van de week al druk geweest. Daarna zijn we met de rest van het hele Big Challenge team voor de laatste keer over de finish geweest.”
Kocks mocht eerder die week tijdens de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge vertellen over zijn eigen ervaring met de ziekte kanker. Zelf werd hij namelijk geconfronteerd met teelbalkanker daar vertelde hij in een eerder artikel in deze serie al meer over. „Ik had nooit verwacht dat er zoveel mensen zouden zijn. Ik ben blij dat ik daar mijn verhaal mocht doen.”
Volgend jaar weer
Door corona heeft de vleeskuikenhouder drie jaar moeten wachten voordat hij eindelijk kon deelnemen aan de Alpe d’HuZes. „Ik had verwacht dat ik er nu ook wel klaar mee zou zijn.” Dat is echter niet het geval want Kocks heeft al plannen om volgend jaar weer mee te doen. „Eigenlijk zijn we volgend jaar best druk omdat we stallen gaan verbouwen. Ik heb alleen zo genoten. Iedereen heeft hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld ophalen om kanker te bestrijden. Die saamhorigheid is geweldig. Ik heb echt genoten. Veel mensen gesproken en bijzondere verhalen gehoord.”
Agrio (uitgever van deze website) volgde dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’Huez hebben bedwongen.
Bloembollenkweker Kees Buis uit Hensbroek (NH) haalde tot nu toe 11.000 euro op voor het KWF. Het lukt hem om zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Veehouder Evert Liefting uit Nijkerk (GD) haalde tot nu toe 17.500 euro op voor het KWF. Het lukt hem om één keer de Alpe d’Huez op te wandelen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Melkveehouder Jos Litjens uit Geijsteren (LB) haalde tot nu toe 15.000 euro op voor het KWF. Het lukte hem om drie keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
Dit jaar was de Alpe d’HuZes op donderdag 2 juni. De 214 deelnemers van BIG Challenge haalden tot en met de Alpe d’HuZes maar liefst 1.659.172 euro op. Dat is 10 procent van het totaal opgehaalde bedrag van 16.255.499 euro. Het seizoen van Alpe d’HuZes loopt nog door. Tot 1 oktober kunnen mensen nog doneren voor de editie van dit jaar.