Overheden en marktpartijen presenteren actieplan voor uitbreiding stroomnet
Sommige boeren die zonnepanelen in gebruik hebben, kunnen de stroom momenteel niet terugleveren aan het net. Ook boeren die graag willen verduurzamen en bijvoorbeeld zonnepanelen willen aanschaffen, wachten daarmee omdat het net vol zit. LTO en andere boerenorganisaties pleiten daarom al langer voor uitbreiding van de capaciteit.
De netbeheerders investeren op dit moment jaarlijks 3,9 miljard euro in het elektriciteitsnet. Toch is dit niet voldoende om het tempo van de transitie bij te houden. Het net loopt tegen grenzen aan. Met het actieplan willen de betrokken partijen aan meerdere knoppen tegelijk draaien om de problemen met het volle stroomnet zoveel mogelijk te beperken en voorkomen.
Uitbreiding stroomnet
Een belangrijk speerpunt is de uitbreiding van de netcapaciteit. Dat is alleen soms weerbarstig. De praktijk laat zien dat de doorlooptijd nu lang is omdat er niet efficiënt wordt samengewerkt. Dit kan versneld worden als netbeheerders, overheden en marktpartijen hun plannen beter op elkaar afstemmen en procedures parallel en sneller doorlopen.
Daarom gaat iedere provincie zorgen voor bestuurlijke coördinatie. Zo moeten lokale en regionale projecten samen en integraal aangepakt worden. Het doel hiervan is dat vergunningprocedures sneller doorlopen worden en dat uitbreiding van het stroomnet dus sneller mogelijk is. Netbeheerders en marktpartijen gaan elkaar eerder in het proces betrekken bij geplande investeringen. Daarmee zorgen betrokken partijen dat uitbreidingen van het stroomnet en de bouw- en verduurzamingsplannen beter op elkaar aansluiten.
Betere inzet
Naast het uitbreiden van het net willen de partijen ook inzetten op een efficiënter gebruik daarvan. Zo moet het gebruik van stroom buiten drukke uren om, het zogenoemde 'spitsmijden', moet voordeliger gemaakt worden. Daarnaast moeten flexibele contracten geïntroduceerd worden en moet het delen van één aansluiting voor wind, zon en energieopslag mogelijk gemaakt worden. Ook is het idee dat energieopslag eigen contractvoorwaarden krijgt omdat opslag kan bijdragen aan het oplossen van netcongestie.
Stimuleren flexibele capaciteit
De initiatiefnemers van het actieplan willen ook het flexibele gebruik stimuleren. Zo moet het energieverbruik beter aangesloten worden bij de lokale energieproducent. Een voorbeeld is om een fabriek harder te laten draaien op het moment dat windparken op zee veel (goedkope) elektriciteit produceren.
Energieproducenten, brancheverenigingen, netbeheerders en overheden gaan bedrijven helpen met technische ondersteuning. Ook financiële ondersteuning wordt onderzocht. Met een onafhankelijk platform zullen tools en goede praktijkvoorbeelden beschikbaar worden gesteld. Provincies en gemeenten gaan daarnaast aan de slag met de ondersteuning van ‘energyhubs’. Dit zijn lokale netwerken, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, waarin opwek, warmte, opslag en verbruik worden afgestemd. Door energie lokaal te gebruiken wordt het landelijke stroomnet minder belast, is het idee.
Extra acties
Aanleiding voor het ontwikkelen van dit actieplan was het volle stroomnet in Limburg en Noord-Brabant in juni van dit jaar. Daar ging het net op slot voor nieuwe of zwaardere netaansluitingen. De minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, en de provincies hebben toen een speciale coördinator aangesteld om oplossingen te vinden voor de problematiek in de twee provincies. Uiteindelijk was het doel om te komen tot een landelijke aanpak.
Minister Jetten voor Klimaat en Energie: „Met dit actieplan zetten we op meerdere fronten belangrijke stappen om de problemen met het volle stroomnet zoveel mogelijk op te lossen én te voorkomen. Dat is van groot belang om onze economie in hoog tempo te kunnen blijven verduurzamen. Deze stappen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing, tegelijkertijd is het probleem hier niet één keer mee opgelost. Voor de zomer kijken we kritisch of er genoeg resultaat wordt geboekt of dat er extra acties nodig zijn.”
Het actieplan is opgesteld in samenwerking met Netbeheer Nederland, ACM, Rijk (ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken), IPO, Provincie Limburg, Provincie NoordBrabant, VNG, NP RES, VNO-NCW, VEMW, CES-cluster Rotterdam-Moerdijk, CES-cluster Chemelot, CEScluster 6, Energie Nederland en de NVDE.