LTO Noord wil duidelijkheid gevolgen landbouw door waterstofnetwerk
Het uitgangspunt voor dit waterstofnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport, aldus de uitleg van LTO Noord. Waar dit niet mogelijk is, komen nieuwe leidingen onder de grond.
Hoogwaardig landbouwgebied
LTO Noord vindt dat het gebied waarin de leidingen worden gelegd moet worden behouden als hoogwaardig landbouwgebied. Regiobestuurder Henk Smith: ‘Het is belangrijk om de gevolgen van deze plannen op de landbouw goed in beeld te brengen. Daarom pleiten we voor een grondig en betrouwbaar onderzoek op verschillende criteria zoals de lengte van het tracé, over bodemopbouw en -herstel, plantenziekten, verziltingsrisico, warmte, straling en aanlegmethode. Hiermee behoud je draagvlak van de landbouw en kan de tracékeuze goed onderbouwd worden.’
Nog twee dagen ter inzage
Tot en met donderdag 19 oktober ligt het onderzoeksplan ter inzage (de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau) en daar heeft LTO Noord een zienswijze op ingediend. Ook vraagt LTO Noord in om blijvende betrokkenheid, draagvlak en communicatie rondom het Waterstofnetwerk Groningen.