Kollumer Zoete Erwt landelijk erkend streekproduct
Zaterdag en zondag 27 en 28 augustus vinden de Bildtse Oogstdagen plaats bij Machinefabriek Meijer in Sint Jacobiparochie. De eerste dag staat voor een groot deel in het teken van het aangrenzende gebied van Het Bildt: het Waddengebied. Om 13.30 uur krijgt de Kollumer Zoete Erwt die telers Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en Jaap de Jong uit Oosterbierum verbouwen, de officiële status toegekend als landelijk erkend streekproduct uit het Waddengebied.
De Grauwe Erwt of Rozijnerwt 'Kollumer Zoete Erwt' werd tot de jaren zestig van de vorige eeuw veelvuldig gegeten. Daarna is hij uit beeld geraakt. Andere erwten als kapucijners namen zijn plaats in, omdat deze soorten makkelijker zijn te oogsten en dus een betere opbrengst hebben. Hierdoor was de Grauwe Erwt met uitsterven bedreigd totdat Jan van der Velde uit Kollum deze soort tegen het lijf liep.
Waddengoud-keurmerk
Samen met het Kenniscentrum voor Friese Gewassen in Sumar heeft hij het ras bewaard en gekeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2006 kregen de akkerbouwers Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie en Jaap de Jong uit Oosterbierum van Jan van der Velde zes erwten. Hiermee hebben ze nu in 2011 letterlijk en figuurlijk weer een bloeiende teelt opgezet. 'Het verkrijgen van het Waddengoud-keurmerk en daarmee de landelijke erkende status als echt streekproduct is voor ons de bekroning op ons werk. We hopen en verwachten hiermee dat de vraag naar deze producten op gang gaat komen', aldus Piet Hoekstra.
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: