Boerenweercolumn: Lege mestkelder kan instorten door aanhoudend zeer hoge grondwaterstand
Al weken staat het grondwater in grote delen van Nederland hoog tot zeer hoog. Het is immers op 1998 na de natste herfst ooit gemeten.
Warmwater regen
Het wintertje van de afgelopen week heeft in sommige regio’s weliswaar voor een daling van de grondwaterstand gezorgd, maar na winterweer volgt vaak kletsnat regenweer. Ook de komende dagen is dat het geval. Komend weekend wakkert de (zuidwesten) wind aan en haalt de temperatuur weer dubbele cijfers. Van tijd tot tijd trekken er regengebieden over die afwisselend perioden met regen en regenbuien veroorzaken. In Nederland wordt er in een week tijd niet veel meer dan 50 mm verwacht. Dat is vrij zeker.
Hoogwater piek
Maar ten zuiden van ons, in het overstroomde kustgebied van Noord-Frankrijk bijvoorbeeld, kan er wel weer 100 mm regen vallen in een week tijd. Ook komt begin volgende week smeltwater uit Duitsland op gang. Daar is in het stroomgebied van de Rijn her en der veel sneeuw gevallen. Rijkswaterstaat berekent dan ook een hoogwater piek vanaf eind volgende week. De kans op extreem hoogwater is klein.
Maar de kans op aanhoudend hoge tot zeer hoge grondwaterstanden is groot. En hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat een lege mestkelder het onder de aanhoudend extreem hoge druk begeeft.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met www.prikkebord.nl