Van melkvee naar akkerbouw: De Nie wordt bestuurder bij biologisch bedrijf ERF in Flevoland
Die Nie komt over van Wij.land, een organisatie die zich vooral richt op een natuurinclusieve melkveehouderij. „Voor mij is dit een verbreding van mijn eigen horizon", zegt De Nie in een verklaring van ERF. „Ik kom vanuit het veenweidegebied, waar ik vooral werkte aan natuurinclusieve veehouderij en dat met zowel gangbare als biologische boeren. ERF en Hemus zitten in de polder met grootschalige biologische akkerbouw. Ik hoop er zelf ook veel van te leren: Hoe ziet 'het systeem' eruit in de akkerbouw, hoe maak je keuzes voor je bouwplan, welke risico’s loop je als akkerbouwer en wat zijn je strategieën om die te mitigeren?"
Pionieren
Ze heeft zich inmiddels verdiept in haar nieuwe werkgever, met 1200 hectare biologische akkerbouwgrond. „Wat me aanspreekt in ERF is de visie op de integratie van grootschalige biologische akkerbouw met natuur. Ik zie dat ERF echt een voorbeeldfunctie vervult, ook met Stichting Hemus erbij, waar echt gepionierd wordt met strokenteelt en agroforestry. En dan niet op een proefboerderij, maar in een commerciële omgeving."
Mastenbroek kijkt terug op een tijd met veel ontwikkelingen. „Waar de sector het nu helaas moeilijker heeft met afzet, prijzen, toenemende kosten en extremere weersomstandigheden, hebben we in de vele voorgaande jaren bij ERF juist ook mooie ontwikkelingen in de gewasteelten gezien. ERF heeft gepionierd in het opzetten van strokenteelt en met mijn medebestuursleden heb ik de basis kunnen leggen voor Hemus. Het is mooi om te constateren dat het nu groeit en samenwerkingspartners krijgt."
Samenwerking
Zowel de directies als besturen van ERF en Hemus hopen dat de agrarische sector en maatschappelijke groeperingen samen gaan optrekken om de beweging richting agro-ecologische akkerbouw te versterken. „Hoe wij dat samen voor elkaar krijgen is een vraag die ons de komende jaren volop bezig zal houden”, denkt voorzitter Matthijs Bierman. „Daarbij zullen wij de (zelf)kritiek niet schuwen en bereid zijn in de spiegel te kijken. (Biologische) akkerbouw zoals die nu bedreven wordt, is nog lang niet ideaal. Verdere integratie van diverse functies, in ieder geval landbouw en natuur is van groot belang. We staan voor flinke uitdagingen, maar die gaan we ook met elkaar aan.”
Bedrijfsleider Theo Heijboer van ERF deed op de Biobeurs uit de doeken hoe de mega-akkerbouwtak met een robottrekker bespaart op de personeelskosten. „De inzetbaarheid is 24/7, er is minder personeel nodig en minder bodemdruk.”