Ophokplicht in groot deel van Nederland opgeheven, behalve in Gelderse Vallei en de Peel
Het gaat dan om de regio's zeven, tien en negentien. Omdat de pluimveedichtheid daar hoog is, acht de minister het verstandig om de ophokplicht daar nog wel te behouden. In die gebieden blijft ook de afschermplicht nog gelden voor houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels.
Laag risico
De minister nam het besluit op basis van een nieuw advies van de deskundigengroep dierziekten. Deze komt regelmatig bij elkaar om een analyse te maken over de vogelgriepsituatie.
Het risico op introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven wordt nu ingeschat als laag in heel Nederland als de ophokplicht in stand blijft, en laag tot matig wanneer deze wordt ingetrokken. Eerder was het risico matig tot hoog.
Monitoring
De ophok- en afschermplicht was sinds 14 november 2023 van kracht. Het verleden liet zien dat de situatie snel kan veranderen.
Om die reden blijft het ministerie van LNV de situatie nauwlettend in de gaten houden. Ook vindt er regelmatig overleg plaats met verschillende organisaties over de situatie van wilde vogels.
Zoönose
Het risico dat vogelgriep van pluimvee overgaat op mensen (zoönose) is in Nederland nog steeds klein, blijkt uit een recent rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV