Petitie om behoud varkens op Groningse Zernike Campus
Sinds 2021 wroeten een aantal Duroc varkens op delen van de Zernike Campus, aan de noordzijde van de stad Groningen. Ze wroeten op plekken waar normaal bloemenweides liggen. Echter, de afgelopen jaren zijn daar bepaalde plantensoorten harder gegroeid dan andere plantensoorten, waardoor de variatie in soorten planten is verdwenen. Om de dominante plantensoorten zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop, die in het gebied welig tieren, geheel te verwijderen werd in 2021 besloten om niet te maaien, maar varkens in te zetten. Door hun gewroet verwijderen zij ook alle wortels, was de achterliggende gedachte.
Niet de oplossing
Na drie jaar komen de RUG, Hanzehogeschool en gemeente Groningen, alle drie eigenaar van een deel van Zernike, tot de conclusie dat de varkens het probleem wel in toom houden, maar niet definitief oplossen. De eigenaar van de varkens Willem Hempen uit Valthermond, die zijn akkervarkens drie jaar inzette op de Zernike campus, wijst erop dat de RUG de proef met zijn varkens niet lang genoeg heeft volgehouden. De varkens hebben vier tot vijf jaar nodig om de exoten definitief te bestrijden.
Petitie
Het besluit om de varkens niet te laten terugkeren is ook tegen het zere been van RUG-medewerker Stefanie van der Velde. Zij is deze week een petitie gestart om de onkruid wiedende varkens te behouden voor de Zernike Campus. De dieren worden na drie jaar niet meer ingezet om de invasieve planten reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop te bestrijden terwijl ze, ook volgens haar, zeker vier of vijf jaar voor nodig hebben. Ze wil daarom dat de varkens nog twee jaar langer mogen blijven.