Verse groenten dankzij Boeren voor de Voedselbank in Groningen

Volgens Toentje liggen er steeds minder verse groenten in de schappen van de Voedselbank. Een slechte zaak volgens de sociale onderneming, die daarop de handen ineen heeft geslagen met de Rabobank en Voedselbanken Groningen om wat te doen aan dit probleem.
Nieuwe landbouw
Boeren voor de Voedselbank is een initiatief om akkerbouwers te laten telen voor de Voedselbank, licht Toentje toe. ‘Veel akkerbouwers houden zich actief bezig met omschakeling ‘van oude naar nieuwe landbouw’. Strokenteelt bijvoorbeeld is een methode om verspreiding van ziekten en plaagdieren op natuurlijke wijze aan te pakken.' Tussen stroken van de doelgewassen staan stroken met andere planten. 'Dit kunnen bijvoorbeeld groenten zijn die uitstekend geschikt zijn voor menselijke consumptie.'
Voor de gemeenschap
Bij Boeren voor de Voedselbank werkt Toentje inmiddels samen met meerdere voedseltuinen en een aantal boeren waaronder akkerbouwers Menko Oosterhuis uit Thesinge, Rolf Rozema uit Niezijl en Gert Noordhoff uit Bellingwolde. Laatstgenoemde teelde vorig jaar bijna 22 ton groente voor de voedselbank. ‘Het zijn boeren die telen met gevoel voor hun gewassen en die daarnaast bereid zijn om iets voor de gemeenschap te doen', zo stelt Toentje.
Niet alleen liefdadigheid
„Dit kan vanuit het oogpunt van de boeren uiteraard niet enkel gestoeld zijn op liefdadigheid. Daarom zijn wij op zoek naar een kostendekkende constructie”, zegt directeur Carlo Ezinga van Rabobank Groningen Drenthe. „Met deze regionale aanpak kunnen we de klanten van de Voedselbank blijven voorzien van gezond en vers eten”, voegt voorzitter Elly Pastoor van Voedselbank Groningen toe.
Regionale voedselketen
Bijkomend voordeel is volgens Toentje dat er een regionale voedselketen ontstaat. De transportkilometers zijn minimaal. „Boeren voor de Voedselbank voegt een sociaal aspect toe aan de nieuwe landbouw: teelt van groenten voor mensen die het hard nodig hebben in eigen regio”, zegt directeur Jos Meijers van Toentje.
Voedselvoucher
Gezamenlijk hebben de initiatiefnemers daarom de Voedselvoucher ontwikkeld. Hiermee adopteren bedrijven een stukje landbouwgrond waarop de boer groenten en aardappelen verbouwt voor de Voedselbank. De Voedselvouchers zijn een eenvoudige en zeer effectieve manier om als bedrijf jaarrond maatschappelijk bij te dragen in tegenstelling tot de vaak eenmalige kerstacties voor de voedselbanken.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Reyer Boxem