Loopt Groningen miljarden mis voor verduurzaming landbouw na nieuw coalitieakkoord?
Groningen zou het geld besteden in zeven deelgebieden, volgens de huidige planning moeten de provincies uiterlijk 30 september 2024 een gebiedsplan aanleveren bij Het Rijk. De doelstelling van Groningen is 'het landelijk gebied toekomstbestendig maken'. Boeren op het platteland kunnen zelf ideeën aandragen, via een gebiedsproces wordt gekeken of plannen haalbaar zijn. Eerder werd al duidelijk dat de gevraagde 3 miljard te gortig is, maar Emmens weet nu helemaal niet of en hoeveel geld er nog komt.
Effect onbekend
Emmens denkt wel dat het coalitieakkoord grote gevolgen kan hebben voor de plannen. „De discussie is nu: wat blijft er over van het NPLG?", zei Emmens woensdag tijdens een vergadering met de Provinciale Staten. „In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie staat het NPLG niet genoemd, er worden wel andere landbouwdingen genoemd. Wat er gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Daar moeten we hier in de Staten een debat over voeren, wat gaat het effect zijn van het coalitieakkoord als het aankomt op de transitie van het landelijk gebied?"
Het huidige kabinet, onder leiding van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) hoopt zo klimaatdoelstellingen te halen, zoals het verminderen van stikstofuitstoot en bodemdaling in het veenweidegebied. Ook de water- en bodemkwaliteit moeten er beter van worden. Dat gebeurt allemaal onder de noemer Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
Balans
In de Groningse startnotitie Transitie Landelijk Gebied (een document over de plannen voor het platteland) staat dat Groningen graag een toonaangevende landbouwprovincie wil blijven. 'Een landbouwsector die zich toelegt op het ontwikkelen en leveren van hoogwaardig voedsel, groene grondstoffen, maatschappelijke diensten (denk aan natuur- en landschapsbeheer, klimaat (CO2-vastlegging) en water(berging)) en kennis en innovaties voor verduurzaming van landbouwsystemen en gezond voedsel. Dit gebeurt op een manier die bijdraagt aan een goede inkomenspositie (verdienvermogen) van de Groningse boer, aan een gezonde leefomgeving en aan de brede welvaart van Groningen. Dat betekent dat er een balans is tussen de ecologische-, economische- en sociaal-culturele waarden en dat dit ruimtelijk passend en van waarde is in het landelijk gebied', schrijft de provincie.
Tweede Kamerleden vielen kersvers coalitiegenoot Caroline van der Plas (BBB) aan over het schrappen van het transitiefonds. Van de 22 miljard euro blijft er ongeveer 5 miljard over. Volgens de oppositiepartijen CDA en D66 zou ze daarom geld weghalen bij de landbouw. Van der Plas gaf aan dat ze het deel weghaalt wat bestemd was voor opkoop. Er blijft geld voor de provincies. Ze wil in gesprek met gedeputeerden over wat er exact nodig is om de plannen voor het platteland te kunnen uitvoeren.
Frame
Van der Plas: „Stop maar met het frame dat wij zeventien miljard euro bij boeren weghalen, want het was niet bedoeld om op het boerenerf terecht te laten komen."
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Livestream Provincie Groningen