Studenten Marjolein en Emma doen mee met BIG Challenge
'Ik wilde iets doen, en deze kans kan ik nu niet laten lopen'
Vorig jaar verwelkomde BIG Challenge drie studententeams vanuit USRA, de studentenvereniging van Aeres Hogeschool ofwel de HAS in Dronten. Het was de eerste keer in de 14-jarige geschiedenis van BIG Challenge dat studententeams deelnamen. Niet minder dan 138.000 euro haalden de 36 jongeren op. Een mooie prestatie, zeker omdat ze niet zulke grote netwerken hebben als de meeste andere deelnemers.
Dit jaar is de studentenvereniging weer van de partij, weer met drie team met in totaal 20 deelnemers. Eén van hen is Emma van Lith (22) uit Veenendaal. Ze volgt in Dronten de opleiding diergezondheid en management. „Vorig jaar wilde ik eigenlijk meegaan, maar kwam het er niet van.” Ze doet bewust mee: haar opa en oma werden geconfronteerd met kanker en later nog een neefje van drie jaar. „Ik wilde iets doen, en deze kans kan ik nu niet laten lopen.”
Meerwaarde
Ook Marjolein Subelack (22) uit Monster is erbij. Ze volgt dezelfde opleiding als Emma. Het zou voor haar de tweede keer zijn dat ze de berg beklimt. Helaas maakt een blessure dat ze als vrijwilliger mee naar Frankrijk gaat. Ook Marjolein doet bewust mee. Ze verloor haar moeder zeven jaar geleden aan kanker. Toen ze hoorde dat USRA ging deelnemen aan het evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, twijfelde ze geen moment. “Ik wilde gewoon wat doen.”
Dat ze voor het team van BIG Challenge met Alpe d’HuZes meedoen vinden beiden een meerwaarde. Ze laten graag zien waartoe de agrarische sector in staat is. „Het is mooi om een positief beeld van de sector mee uit te dragen”, vindt Emma. Marjolein: „Ik kom niet uit een agrarische omgeving, maar voel via BIG Challenge veel trots en verbinding, dat is heel bijzonder om te ervaren.”
Emotionele tocht
Vorig jaar deed Marjolein dus voor de eerste keer mee. Ze kijkt terug op een heel unieke ervaring. „Ik ben één keer naar boven gelopen en heb er echt de tijd voor genomen. Ik wilde bij elke bocht even stilstaan, even genieten.” Het was een emotionele tocht met een mix van eigen herinneringen en wat ze onderweg zag en hoorde. Dat in combinatie met alle support van zowel het thuisfront als de mensen langs de route maakt het tot een belevenis die ze niet snel vergeet.
Bijzonder noemt ze ook de zogenoemde motivatiebijeenkomst van BIG Challenge. Standaard op de dinsdag wordt op een mooie plek op de berg met alle BIG Challengers met muziek en persoonlijke verhalen stilgestaan bij de reden om er te zijn: om kanker de wereld uit te helpen. „We mochten als USRA ook het eindbedrag bekend maken. Iedereen stond daar, veel mensen gearmd. Heel emotioneel.” Ze wil dit jaar nog iets heel persoonlijks doen: wat as van haar moeder uitstrooien op een bijzondere plaats. „Ik heb de plaats al uitgezocht, een hele mooie plek die helemaal goed voelt.”
'Opgeven is geen optie'
Groot feest georganiseerd
De teller van opbrengsten door de drie USRA-teams staat medio mei op circa 38.000 euro. Daarvan heeft Emma bijna 3.700 euro opgehaald. Marjolein heeft tot nu toe ruim 1.100 euro aan sponsorgeld binnen. Doordat ze dit jaar de berg niet beklimt is het iets lastiger om geld binnen te halen, maar opgeven is geen optie.
Door de studenten zijn de afgelopen maanden verschillende acties georganiseerd, waaronder een groot feest waar meer dan 400 studenten op afkwamen. Ook zijn er broodjes verkocht, is er statiegeld opgehaald en veel deelnemers hebben ook eigen acties gedaan.
Geld inzamelen
Met nog een paar dagen te gaan voor vertrek worden nog mogelijkheden benut om het sponsorbedrag te verhogen. Zo gaat Emma nog even bij een aantal familieleden en bekenden langs. Er moet echter nog meer gebeuren, zoals de eigen sponsorkleding klaar krijgen. Dat wordt hetzelfde als vorig jaar: een herkenbaar eigen tenue met alle sponsors erop en opvallend oranje schouders. „Iedereen vond dat zo mooi en we waren echt herkenbaar. Daarom doen we dat dit jaar weer.” Ook wil Emma nog wat trainen. Beiden willen vooral met plezier toeleven naar een hele bijzondere week die ze gaan meemaken.
Veertiende BIG Challenge
Agro- en foodsector haalt al meer dan 13 miljoen euro op
Het is dit jaar de 14e keer dat de agro- en foodsector onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’ HuZes deelneemt. Dit jaar doen ruim 230 deelnemers mee. Tot medio mei hebben ze meer dan 9 ton opgehaald voor het kankeronderzoek. Dinsdag 2 juni tijdens de motivatie maakt BIG Challenge de voorlopige tussenstand bekend.
BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling en uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervers van Alpe d’HuZes. Een grote groep agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen zet zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez te beklimmen. Dankzij vele giften van bedrijven en trouwe sponsors, uiteenlopende acties en persoonlijke donaties slagen de deelnemers erin dit mooie resultaat neer te zetten.
In totaal heeft de agro- en foodsector tot nu toe circa 13 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Herman steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet.