Subsidie voor rijenspuit met GPS
De nieuwe machine moet twee keer zo breed worden als de standaard rijenspuit. De machine wordt zodanig ingesteld dat hij verder gaat op het GPS-spoor van de zaaimachine. Luth verwacht dat de spuit begin mei klaar is.
De bijdrage van de provincie Groningen is voor de technische ontwikkeling van de rijenspuit. Luth is in overleg met spuitbouwer CHD over de bouw van het hoofdframe. Mechanisatiebedrijf Valthermond zorgt voor de automatisering en de GPS. Loonbedrijf Feunekes Schoenmaker Agri BV, waar Luth mede-eigenaar van is, gaat met de spuit bij zijn klanten aan de slag.
Praktijknetwerk
Daarnaast heeft Luth een bijdrage vanuit een praktijknetwerk, gefinancierd door het ministerie van EZ. “Hiermee willen we onder meer de risico’s voor gebruikers wegnemen. De akkerbouwer krijgt bijvoorbeeld een bijdrage om zijn bieten extra in de gaten te houden. En mocht het straks in de praktijk niet goed gaan, dan is er een potje voor handmatig wieden.”
De rijenspuit was in de Veenkoloniën uit de mode geraakt, zegt Luth. “Met de volveldsspuit kunnen telers sneller werken. Maar nu het onkruid taaier wordt, komen veel telers daar weer van terug.”
Lager middelengebruik
Binnen het praktijknetwerk in de Veenkoloniën werken boeren en loonwerkers door het uitwisselen van kennis en het ontwikkelen van nieuwe methoden aan een verlaging van het middelengebruik. De rijenspuit zorgt voor een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.