Boerenorganisaties presenteren landbouwvisie voor Friesland

De inzet is dat agarische bedrijven in 2050 economisch en ecologisch in balans zijn en voldoen aan haalbare maatschappelijke doelen op gebied van natuurherstel en biodiversiteit, stikstof en klimaat, bodem en water en dierenwelzijn. Daarvoor hebben de boerenorganisaties vijf ontwikkelroutes opgesteld.
Dit zijn Hightech Gesloten (pluimvee- en varkensbedrijven), Hightech Open (melkveebedrijven en akkerbouw), biologische landbouw, mulitfunctionele landbouw en als laatste Natuur en Landschap (agrarisch natuurbeheer). Ook is een combinatie van elementen uit de sporen mogelijk.
Randvoorwaarden
Om de ontwikkelingen mogelijk te maken, beschrijven de partijen ook de randvoorwaarden. Zo moet landbouwgrond binnen de sector blijven, om blijvende boeren de ruimte te geven.
Ook moet het beleid rond bufferstroken, de aanwijzing van verontreinigde gebieden en de derogatie volgens de partijen herzien worden. 'Het is evident dat de huidige ontwikkelingen op boerderijen leiden tot toenemende onrust en mogelijk zelfs sociaaleconomische ontwrichting in de landelijke gebieden van Fryslân. Wij zijn van mening dat deze situatie onaanvaardbaar is en een herziening van beleid en doelstellingen vereist', zo staat in het rapport
Afbakening visie
Bij de oplossingen of andere zaken die nodig zijn om de ambities van de Friese primaire sector te verwezenlijken, hebben de schrijvers zich beperkt tot zaken die op Fries niveau geregeld kunnen worden of waar de provincie over gaat. Zo staan er bijvoorbeeld geen voorstellen in over wat de markt/keten zou moeten doen of beschouwingen over gewenst consumentengedrag.