Friesland legt ontwikkeling FPLG tijdelijk stil

'Met de komst van het landelijke hoofdlijnenakkoord is op dit moment onzekerheid over het doorgaan van het NPLG en dus het FPLG. Dit leidt tot een zodanige vertraging dat de tweede versie van het gebiedsprogramma FPLG niet gereed zal zijn voor de vergadering van Provinciale Staten (PS) op 25 september. Door deze onzekerheden hebben we ook een aantal zaken on hold moeten zetten', schrijft GS in een brief aan PS. Het gaat dan om het maken van de milieueffectrapportage van het provinciale plan en de regiosessies, die als belangrijke input vanuit de Mienskip dienen. Op deze avonden kunnen inwoners input leveren voor de samenstelling van het FPLG.
Definitieve FPLG
Ook is het nog niet duidelijk welke gevolgen het hoofdlijnenakkoord heeft op de landelijke deadline van het Rijk om voor 1 oktober 2024 een document op te leveren rondom het FPLG. 'Vast staat al wel dat wij in dit document nog geen keuzes zullen maken en dat deze meer het karakter zal krijgen van een voortgangsrapportage. Als gevolg daarvan zullen wij dit document niet ter vaststelling aan de Staten aanbieden en verzoeken wij u via deze weg het van uw planningslijst te halen', aldus het provinciebestuur.
Zaken die wel doorgaan
Tegelijkertijd wordt er wel doorgewerkt aan bestaande opgaven zoals de afronding van het Friese deel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), het toepassen van doelbereik binnen de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water (KRW) en het reduceren van stikstof. 'We werken ook door aan de klimaatopgave, waar het Veenweideprogramma en de Friese bomen- en bossenstrategie onderdeel van zijn. Samen met Wetterskip Fryslân en de Friese gemeenten werken we daarom integraal op inhoud verder.
Ook de lopende gebiedsprocessen wil Friesland zoveel mogelijk in gang houden, waar mogelijk met geld voor de eerste maatregelenpakketten uit Den Haag. Dit geldt ook voor de gebiedsprocessen rondom veenweide.
Innovatie
Vorige week werd bekend dat Friesland 150 miljoen euro ontvangt voor deze maatregelpakketten, waar het college wel mee doorgaat. Zo wordt 61,6 miljoen ingezet voor verlening van de Noordelijke Noordelijke Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie. Het gaat dan om zowel het laaghangend fruit (management-aanpassingen) als in bepaalde gebieden het ‘hogerhangend’ fruit (technische innovaties) op het boerenerf. Hierbij moet ook gedacht worden aan monitoring en evaluatie bij generiek en gebiedsgericht versnellen.
Veenweidemaatregelen
Het geld voor de maatregelen Klimaat-Veenweide (45,7 miljoen euro) is beschikbaar voor ingrepen in het watersysteem die bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen. Denk aan vernatting van veengrond, het inrichten van een robuust en klimaatbestendig watersysteem en optimalisatie van weidevogelbiotoop. Daarnaast is er geld voor proces- en organisatiekosten van gebiedsprocessen en voor de functieverandering van landbouw naar natuur.
Voor het maatregelpakket Natuur komt een bedrag van 43 miljoen beschikbaar voor het uitvoeren van de bossenstrategie, voor kennisontwikkeling en voor maatregelen die de instandhouding en verbetering van weidevogelgebieden stimuleren.