Drenthe presenteert plan van aanpak voor omgang met de wolf
Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Hoewel de wolf een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit, heeft zijn aanwezigheid ook geleid tot maatschappelijke onrust en economische schade door aanvallen op vee. Zeker ook in Drenthe.
Gedeputeerde Egbert van Dijk zegt op de website van de provincie Drenthe: „In de Aanpak Wolf beschrijft de provincie wat wel, maar ook wat (nog) niet kan in de omgang met de wolf. We blijven streven naar een wolfvrije regio, en in de tussentijd ondersteunen we dierhouders bij het beschermen van hun dieren. Ook zetten we in op voorlichting met als doel dat inwoners weten hoe ze met een veilig gevoel kunnen wonen, werken en recreëren in gebieden waar de wolf leeft.”
Wolfvrije regio
De Gedeputeerde Staten streven naar een wolfvrije regio, maar dit is lastig vanwege de wettelijke bescherming van de wolf als diersoort. Er zijn momenteel geen juridische mogelijkheden om in te grijpen bij aanvallen op vee. De provincie wil daarom de beschermde status van de wolf in Europa verlagen, en werkt samen met andere partijen aan lobbyactiviteiten in Den Haag en Brussel.
Na een aanval op goed beschermd vee kan een wolf opnieuw toeslaan op dezelfde locatie. Dit type wolf wordt een probleemwolf genoemd. In Duitsland bestaat een richtlijn om in dergelijke gevallen afschot toe te passen, maar deze is onlangs door een rechter vernietigd. Drenthe concludeert voorlopig dat een dergelijke richtlijn juridisch niet haalbaar is.
Preventieve maatregelen tegen de wolf
Dierhouders zijn verantwoordelijk voor de bescherming van hun vee. De provincie werkt aan een nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende rasters en wil de plaatsing van deze rasters vereenvoudigen. Er komt een pilot met verschillende typen rasters, en er wordt gekeken naar compensatie voor extra arbeid. Twee wolvenconsulenten geven proactief advies aan dierhouders over de plaatsing en het onderhoud van rasters.
Drenthe werkt samen met andere provincies en Duitse deelstaten en volgt juridische procedures om nieuwe inzichten te krijgen. Er wordt gewerkt aan een nieuw interprovinciaal wolvenplan, dat eind dit jaar klaar moet zijn.
Bijeenkomsten voor dierhouders
Goede communicatie is essentieel. De provincie zet in op voorlichting en organiseert bijeenkomsten voor dierhouders. De Gebiedscommissie wolvenschade preventie Drenthe blijft advies geven.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: PXhere
Bron: Provincie Drenthe