Collectief Sudwestkust: ook hier een moeilijk weidevogelseizoen
Collectief Sudwestkust meldt dat het voorjaar extreem nat begon, met een korte droge periode in mei. Deze omstandigheden waren aanvankelijk gunstig voor de weidevogels tijdens de nestfase. In verschillende mozaïeken waren de berichten tijdens de nestfase hoopvol, met een lichte stijging in het aantal broedparen.
Hoge predatiedruk in Sudwestkust
De predatiedruk wisselde sterk per mozaïek, maar was in veel gevallen extreem hoog. De vos, das, hermelijn en de wezel zorgden voor een grote nestpredatie. Door het gebrek aan alternatief voedsel, mede veroorzaakt door een gereduceerd aantal muizen, richtten predatoren zich op de eieren van weidevogels. De bruine kiekendief predeerde vanaf halverwege mei volop op weidevogelkuikens en andere grondbroeders en watervogels.
Ook in Groningen
BoerenNatuur Groningen West meldde eerder soortgelijke problemen. Daar leidde een combinatie van extreem slechte weersomstandigheden en een hoge predatiedruk tot een slecht broedresultaat, vooral voor de grutto. In Groningen waren de wezel, hermelijn, bruine rat, kraai en de das enkele van de predatoren die veelvuldig op wildcamera’s bij nesten werden waargenomen. Ook daar speelde het slechte muizenjaar een rol, waardoor predatoren zich op weidevogels richtten.
In de Sudwestkust was het tijdens de tweede alarmtelronde in veel mozaïeken al stil in het veld. Met name de grutto en scholekster kregen te weinig kuikens vliegvlug. De kievit en tureluur deden het iets beter, maar waarschijnlijk nog steeds ondermaats voor een stabiele populatie.
Collectief Sudwestkust wil in breder verband proberen om de juridische kaders aan te laten passen, zodat er meer aan predatorenbeheer kan worden gedaan. Dit moet helpen om de resultaten in de toekomst te verbeteren.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Collectief Sudwestkust
Bron: Collectief Sudwestkust