Fotoserie: Friese Statenleden bij Sinnige bijgepraat over natuurinclusieve landbouw

In het eerste deel van de avond vonden presentaties van de beide organisaties en gastheer Sinnige plaats. In het tweede deel was er een excursie langs een aantal natuurinclusief onderhouden percelen. De zeven agrarische collectieven in Friesland willen de achteruitgang van de biodiversiteit tegengaan, het landschap versterken en verfraaien, zich inzetten voor waterberging en droogte tegengaan. Maar, dat moet dan wel (financieel) mogelijk worden gemaakt. Dit was de boodschap die voorzitter Albert van der Ploeg van BoerenNatuur Friesland maandag meegaf aan de 65 aanwezigen op het melkveebedrijf van familie Sinnige.
ELAN Zuidoost-Friesland
Natuurinclusieve melkveehouderij Sinnige is één van de ELAN-deelnemers. Op de voergang van de stal deed ELAN-voorzitter Warner van der Leeuw uit de doeken hoe het collectief zich inzet voor agrarisch natuurbeheer in Zuidoost-Friesland. Dit doet zij samen met zijn bijna vierhonderd deelnemers, maar ook met partners, zoals terreinbeherende organisaties.
Meer agrarisch natuurbeheer
Paul Sinnige gaf de aanwezigen een inkijkje in zijn bedrijfsvoering van het melkveebedrijf met verbreding en welke rol het agrarisch natuurbeheer daarin speelt. Hij is gegroeid van 3 hectare naar 6 hectare agrarisch natuurbeheer. Desgevraagd gaf hij aan dat hij graag meer hectars onder beheer wil brengen, maar dat er beperkingen zijn in het budget bij ELAN. ‘Gelukkig heeft het rijk extra geld gereserveerd voor de uitvoering van agrarisch natuurbeheer voor de komende jaren, dus dit biedt perspectief’, aldus Sinnige.
Op excursie
Aansluitend gingen de aanwezigen in twee groepen uiteen om met eigen ogen te zien wat de uitwerking is van het agrarisch natuurbeheer. De ene groep ging in een huifkar naar een vogelakker een paar kilometer verderop. De andere groep bezocht een bloemenblok vlakbij de boerderij. Ter plaatse werd uitleg gegeven over het beheer, de keuze van de zaadmengsels, de grondbewerking en over de vele soorten insecten, vogels en andere dieren die erop afkomen. Over imkers die razend enthousiast zijn over de hoeveelheid extra honing en de vele verschillende bijensoorten die de bloemenpercelen opleveren. Bij het perceel zijn stoeltjes geplaatst, zodat de vele passanten even rustig kunnen gaan zitten en genieten van al het moois wat natuurinclusieve landbouw te bieden heeft.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: BoerenNatuur