Redding blauwe kiekendief centraal in beschermingsplan Vogelbescherming
Uit het plan van de Vogelbescherming blijkt volgens eigen zeggen dat alleen met gerichte en aanzienlijke inspanning de blauwe kiekendief voor Nederland behouden kan blijven. In het beleidsplan wordt ten eerste ingezet op duinbeheer. ‘Een gevarieerd duinlandschap met een rijk voedselaanbod is nodig om de duinen geschikt te houden als leef- en broedgebied. Ten tweede is het belangrijk om ook in het boerenland maatregelen te nemen om het voedselaanbod te vergroten.’ Vogelbescherming Nederland doet daarbij een dringende oproep aan provincies, terreinbeheerders en agrarische collectieven om voortvarend met deze twee sporen aan de slag te gaan.
Nog maar drie paartjes
De Vogelbescherming meldt dat er in ons land nog maar drie paartjes blauwe kiekendieven over zijn. ‘Waar de bruine kiekendief het nog best redelijk doet en de grauwe kiekendief ook effectief wordt beschermd, dreigt de blauwe kiekendief binnenkort uit ons land te verdwijnen. Deze vogel staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels: daarvoor geldt een hogere prioriteit bij het nemen van actieve beschermingsmaatregelen.’ Het monitoren van de lotgevallen van deze vogels is van groot belang. Daarom kregen onlangs opnieuw drie jonge blauwe kiekendieven op Texel en drie op Terschelling een zendertje op de rug.
Te weinig voedsel
Het zenderonderzoek van de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat de geringe overleving van de jonge vogels een groot probleem is voor het voortbestaan van de populatie. Blauwe kiekendieven overwinteren in Nederland en ook in zuidelijk Europa. ‘In heel Noordwest-Europa heeft de blauwe kiekendief het zwaar en gaan de aantallen achteruit’, aldus Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland. ‘Er sterven teveel jonge blauwe kiekendieven in hun eerste levensjaar en het lijkt er sterk op dat er te weinig voedsel vinden is in het huidige intensieve boerenland, waar de biodiversiteit zo sterk is verarmd. Door de zenders hopen we meer te weten te komen over welke problemen de kiekendieven ondervinden.’
Het beschermingsplan 'Blauwdruk voor de blauwe kiekendief' is hier te downloaden.