Friesland versoepelt regels verjagen en afschieten grauwe ganzen

Het afschietverbod van grauwe ganzen rond Natura 2000-gebieden in Friesland is teruggebracht van 300 naar 150 meter, constateert LTO tevreden. ‘De ganzenpopulatie nam de afgelopen periode flink toe. Veel agrarisch ondernemers zien met lede ogen aan hoe de ganzen aanzienlijke schade toebrengen aan graslandpercelen. Jagers durfden rondom Natura 2000-gebieden vaak niet te schieten, omdat ze niet zeker wisten wanneer ze binnen 300 meter van het gebied waren. Dat zijn juist de gebieden waar overzomerende grauwe ganzen in grote getalen zitten’, stelt LTO Noord. ‘De populatie heeft in de afgelopen maanden dan ook de kans gekregen om flink te groeien.’ LTO Noord roept haar leden, net als vorige maand, opnieuw op om schade te melden en een tegemoetkoming in de schade aan te vragen.
Cijfers verzamelen belangrijk
Vanaf 2025 wordt in Friesland een nieuw ganzenbeleid uitgerold waarin het oplossen van het overzomerende ganzenprobleem centraal staat. Volgens LTO Noord is het belangrijk in 2024 cijfers te verzamelen om dit beleid te onderbouwen. ‘De beste manier om de cijfers helder te krijgen, is door een tegemoetkoming in de schade aan te vragen’, meldt LTO Noord. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de schade moet een boer voldoen aan een aantal voorwaarden. Schade moet worden gemeld binnen zeven werkdagen nadat de schade is geconstateerd. De melder moet ook kunnen onderbouwen dat hij alles in het werk heeft gesteld om schade te voorkomen. Zo moet een boer kunnen aantonen dat hij preventieve maatregelen heeft genomen conform de Faunaschade PreventieKit voor ganzen van BIJ12. Verder moet hij kunnen aantonen dat hij zelf verjaagacties onderneemt en, als er een ondersteunend afschot mag plaatsvinden, ten minste twee keer per week een ondersteunend afschot uitvoert of laat uitvoeren door een jager of andere uitvoerder.
Overleg met jager
Met het oog op de eerder genoemde vergunning is het op veel plekken lastig of zelfs onmogelijk om te voldoen aan de plicht om tweemaal per week een ondersteunend afschot te plegen, zo stelt LTO. ‘Als je een tegemoetkoming aanvraagt, is er de plicht om buiten de uitgesloten gebieden een ondersteunend afschot toe te passen. Overleg met de jager hierover is van belang om de uitkering niet mis te lopen.’

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief