Europese Commissie roept Nederland op om grutto beter te beschermen: 'Weidevogels hebben boeren nodig'
In de inbreukprocedure richt de EU-commissie zich in eerste instantie vooral op de grutto. Als het Nederland lukt het leefgebied en het aantal populaties van de grutto te verbeteren, is dit ook gunstig voor andere akker- en weidevogels, schrijft de commissie op de eigen website. ‘Dergelijke maatregelen zullen waarschijnlijk ook andere soorten landbouwvogels ten goede komen, zoals de kievit en de scholekster, waarvan de populatieaantallen ook afnemen.’
De Europese Commissie noemt de gruttto een ‘iconische landbouwvogel’. De commissie schrijft: ‘De Vogelrichtlijn is van cruciaal belang voor het behoud van de biodiversiteit en beschermt de 500 wilde vogelsoorten die van nature in de EU voorkomen en hun habitats. In Nederland zijn veel soorten landbouwvogels al tientallen jaren gestaag in verval, voornamelijk als gevolg van habitatverlies en andere bedreigingen, zoals verstoring tijdens het broedseizoen. Met name vrijwillige regelingen, waaronder subsidies, zijn er niet in geslaagd de voortdurende achteruitgang van de grutto, een iconische landbouwvogel, aan te pakken. De autoriteiten zijn verplicht effectievere maatregelen te nemen.’
Vogelbescherming
De commissie wijst bijvoorbeeld op het classifiseren en beheren van leefgebieden. De Vogelbescherming is blij met de uitspraak, de vogelbeschermingsorganisatie kreeg het balletje aan het rollen.
Karsten Schipperheijn, directeur van Vogelbescherming Nederland, neemt het daarbij deels op voor de boeren. De overheid schiet tekort vindt hij. „Laten we niet vergeten dat weidevogels boeren nodig hebben”, zegt hij. „Er zijn al veel boeren die zich dagelijks inzetten voor weidevogels, maar de overheid moet meer bieden om hen goed te ondersteunen en het aantal weidevogelvriendelijke boeren verder uit te breiden. Cruciaal is dat deze boeren langjarige contracten krijgen en worden geholpen bij de aankoop van grond om te extensiveren. Een groter stuk land om te laten begrazen dus, en met genoeg plek voor weidevogels om te broeden. Hiervoor zou structureel budget moeten worden vrijgemaakt. Boeren verdienen langjarige zekerheid en een gezond verdienmodel.”
Europese Commissie tikt Nederland op de vingers, hoe nu verder?
De Europese Commissie heeft met het starten van de inbreukprocedure Nederland opdragen om zijn internationale verplichtingen én verantwoordelijkheid ten aanzien van weidevogels na te komen. Dit kan zelfs leiden tot een veroordeling door het Europese Hof van Justitie, waarbij de procedure meerdere jaren kan duren.
In 2022 waren er 61 inbreukprocedures tegen de Nederlandse staat, waarvan de meeste niet tot aan het Europese Hof van Justitie kwamen. Meer dan driekwart is tijdig opgelost omdat de betreffende Europese regel alsnog op een goede manier werd ingevoerd, al dan niet met hulp van de Commissie.
„We hopen dat het ook bij deze zaak niet zover hoeft te komen. Vanuit Vogelbescherming werken we graag mee aan oplossingen. Daarbij hebben we liever dat de Nederlandse overheid actie onderneemt omdat ze zelf ook inziet dat het zo niet meer kan”, aldus directeur Karsten Schipperheijn. „Samen moeten we de plannen realiseren om een cultuurlandschap mét weidevogels in ere herstellen. De Nederlandse overheid is aan zet, alle ogen zijn nu gericht op het Regeerprogramma. Er moet nu wat gebeuren voordat het te laat is voor de weidevogels.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Europese Commissie