LTO Noord pleit voor beter predatiebeheer om weidevogels te beschermen
„Het is duidelijk dat Europa geen idee heeft wat zich in het boerenland afspeelt en hoe de factor predatie van invloed is op de stand van weidevogels”, stelt Meindert Talma, regiobestuurder in Friesland bij LTO Noord. „De landbouw wordt aangekeken op de daling in het aantal weidevogels, zoals de grutto, kievit en tureluur. Maar wij zien dat vooral predatoren, zoals de vos, marter, kraai en ooievaar zorgen voor de sterke teruggang.”
Niet veilig
Dit jaar is circa 80 procent van de nesteieren en kuikens van weidevogels verloren gegaan. Ook in gebieden waar maatregelen worden getroffen door boeren (zoals de aanleg van plasdras, meer kruidenrijk grasland en ander maaibeleid) zijn de vogels niet veilig, aldus de regiobestuurder. Om deze terugloop in weidevogels aan te pakken, heeft LTO Noord in 2021 het ‘Afsprakenkader akker- en weidevogels’ opgesteld. Uitgangspunt van dit kader is dat boeren in Friesland zich inzetten om alle agrarische activiteiten, waarbij de weide- en akkervogels moeten worden gespaard, naar beste vermogen uit zullen voeren.
De Europese Commissie kondigde afgelopen week aan om een inbreukprocedure te starten. Ze twijfelt of Nederland de afspraken rond weidevogelbeheer wel voldoende nakomt. Naar aanleiding van een klacht, welke de Vogelbescherming in 2016 indiende bij de Europese Commissie, kreeg Nederland een tik op de vingers. Het kabinet heeft twee maanden de tijd om te beargumenteren dat de vogels beter zullen worden beschermd. De Commissie kan ook zelf met maatregelen komen in het uiterste geval.
Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Vincent van Zalinge
Bron: LTO Noord