Column: Geheimen
Hij had in galerieën geëxposeerd, maar zijn hart lag bij het schilderen zelf, niet bij de roem. Tot op de laatste dag werkte hij onvermoeibaar verder, met zijn penseel in de hand, bijna letterlijk ‘in het harnas gestorven’ op zeer respectabele leeftijd.
In zijn spullen vond zijn weduwe een boekje met adressen en namen, waaronder de mijne. Ze vertelde dat ik stond genoteerd als iemand die verstand heeft van internet en verkoop. Waarom hij specifiek mij opschreef, wist ze niet, maar nu was ik degene die misschien kon helpen om zijn nalatenschap met de wereld te delen.
Zijn hart lag bij het schilderen zelf, niet bij de roem
Het verzoek raakte me, en samen met onze oudste zoon besloot ik diezelfde week nog naar het huis van de kunstschilder af te reizen. De ontmoeting met zijn weduwe was warm en uitnodigend. De huiskamer was een chaotisch atelier, vol met schildermaterialen en voorstudies. De bovenverdieping was een ware schatkamer: rijen schilderijen stonden keurig opgesteld, ieder met zijn eigen verhaal en schoonheid.
Met de weduwe bekeken we elk schilderij, als een geïmproviseerde tentoonstelling. Het was ontroerend en tegelijkertijd frustrerend. Zo veel prachtige werken die hun weg naar een groter publiek nooit hadden gevonden. Hier lag een geheim, verborgen op een zolder, wachtend op erkenning.
Hier lag een geheim, wachtend op erkenning
Thuisgekomen realiseerde ik me hoezeer deze ervaring me had geraakt. Om mijn gedachten te ordenen, ging ik naar buiten om mijn paarden te verzorgen. Hun grote, doordringende ogen vroegen niets, maar zeiden alles. Plots drong het tot me door dat de geheimen van de kunstschilder niet zo uniek waren. Elke dag ontmoet ik mensen met een intense passie voor hun werk. Ze willen hun levenswerk doorgeven aan hun kinderen, maar de vraag blijft: wat betekent het om ‘zin te hebben?’ Wat willen we werkelijk nalaten?
Als je passie niet wordt gedeeld door je omgeving, dan blijven de zin en de waarde van je werk verborgen. Ook boeren, ondernemers, en kunstenaars moeten hun geheimen delen. Bekendheid leidt tot begrip en waardering. Het is essentieel om je passie uit te dragen, dichtbij en veraf. Want als mensen je verhaal kennen, wordt je werk geliefd.
Ook boeren, ondernemers, en kunstenaars moeten hun geheimen delen
Had de schilder maar zijn werk met de wereld kunnen delen. Dan zouden zijn schilderijen nu niet op een zolder verborgen zijn, maar overal hangen waar mensen ze zouden kunnen bewonderen. Is dat niet de ware reden waarom we creëren?
Zo blijft de vraag hangen: hoeveel geheimen liggen nog verborgen, wachtend op ontdekking? Misschien is het tijd om ze te onthullen. Bekend maakt immers bemind.
Wija Koers is eigenaar van een agrarisch marketingbureau in Drenthe.
Tekst: Wija Koers
Beeld: Ellen Meinen