Video: Voederhagen voor biodiversiteit en gezond vee
Video Voederhagen
Melkveehouder Jan Woudstra uit Menaldum heeft samen met zijn vrouw Johanneke een voederhaag aangelegd op zijn boerderij. In deze video vertelt hij over dit 'boerenexperiment' dat mogelijk is gemaakt door de Regio Deal. Wat voor effect heeft het op de gezondheid van zijn koeien, de biodiversiteit op zijn bedrijf en de openheid van het landschap?
In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Doel van deze Regio Deal was om de omslag naar een landbouwvorm te creëren die zowel voedsel produceert, biodiversiteit versterkt en de leefbaarheid verbetert. In acht proefgebieden in Noord-Nederland is gewerkt aan de verbetering van de biodiversiteit, bodemkwaliteit, leefbaarheid en het landschap.
De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder, ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en voederhagen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s .
Eind dit jaar ronden we de Regio Deal af. In de tussenliggende periode maken we de balans op en kijken we naar de 'oogst' van de looptijd van het programma. Wat heeft het opgeleverd aan kennis en ervaring? En, niet onbelangrijk, wat willen we meegeven aan agrarisch ondernemers, overheden en andere partijen? De oogst is groot: er zijn kleinschalige experimenten uitgevoerd en er zijn nieuwe instrumenten ontwikkeld waardoor ook in de toekomst gewerkt kan worden aan natuurinclusieve landbouw. In deze videoreeks kijken we naar een aantal van deze aansprekende experimenten die zijn uitgevoerd met behulp van deze Regio Deal. Akkerbouwer Johan gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw!