Video: Hoe verbetert de interactie tussen planten en bodemleven?
Akkerbouwer Johan Dankert gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw!
Samenwerking akkerbouw en melkveehouderij
Sjoerd Reitsma is melkveehouder in Piaam. Hij werkt samen met akkerbouwer Siep Oosterveld. Ze ruilen al jaren onderling grond. Deze samenwerking kent een lange voorgeschiedenis: de vaders van Sjoerd en Siep ruilden al grond. En tot nu toe werkt de samenwerking naar ieders tevredenheid. Johan ging bij hen kijken om te zien wat er nou zo goed werkt.
Aardappelen en uien. Die groeien goed op het gescheurde grasland van Sjoerd. Het land is schoner en de gewassen hebben minder last van ziekten. Dit scheelt aanmerkelijk in het middelengebruik en de gewassen hebben minder bemesting nodig. Veel voordelen dus. Maar de beide mannen doen er dan ook wat voor. Voor hen is deze samenwerking meer dan alleen maar elkaars land gebruiken. Ze zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de grond op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Het begint al bij het graslandmanagement. Zo heeft Sjoerd meer rode klaver in zijn gras-klavermengsel toegevoegd om een diepere doorworteling te krijgen. Bij bodembeoordelingen gaan ze verder dan alleen de standaardanalyses: ze maken gebruik van de Albrecht-analyses. Vervolgens wordt gift van bladbemesting bepaald op basis van bladsapmetingen. Ze hebben veel gehad aan begeleiding uit een bodemproject waaraan ze meededen.
Waarom werkt hun samenwerking zo goed? Siep Oosterveld zegt het al: "Dit doe je samen, en je moet elkaar wat gunnen."
Algemeen
In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Doel van deze Regio Deal was om de omslag naar een landbouwvorm te creëren die zowel voedsel produceert, biodiversiteit versterkt en de leefbaarheid verbetert. In acht proefgebieden in Noord-Nederland is gewerkt aan de verbetering van de biodiversiteit, bodemkwaliteit, leefbaarheid en het landschap.
De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder, ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en voederhagen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s .
Eind dit jaar ronden we de Regio Deal af. De oogst delen we tijdens een 'Oogstdag' op 11 oktober van 9.00 -17.00 uur in Nieuw Allardsoog in Bakkeveen. We maken de balans op van de afgelopen vijf jaar en delen deze ‘oogst’ met de aanwezigen. Wat heeft deze Regio Deal opgeleverd aan kennis en ervaring? En, niet onbelangrijk, wat willen we meegeven aan agrarisch ondernemers, overheden en andere partijen?
In deze videoreeks kijken we naar een aantal van deze aansprekende experimenten die zijn uitgevoerd met behulp van deze Regio Deal. Akkerbouwer Johan Dankert bezoekt boeren die hem kunnen inspireren op zijn zoektocht naar goede en aansprekende vormen van natuurinclusieve landbouw.