Video: Gezonde bodem maakt plant weerbaarder en bespaart middelen en geld
Vitaliseren van planten
Akkerbouwers Peter Harry Mulder uit Muntendam (zand- en overgangsgrond) en Marriël Edzes uit Sappemeer (zandgrond) zijn dit jaar aan de slag gegaan met een gezamenlijk experiment met het vitaliseren van gewassen. Hiervoor hebben ze gebruikt gemaakt van de regeling 'Boerenexperimenten' van de Regio Deal. Beide boeren zijn aan de slag gegaan met het vitaliseren van de gewassen met compostthee en aanvullende elementen. In deze video gaat Johan bij hen op bezoek om te onderzoeken wat vitaliseren van gewassen is en hoe compostthee werkt. Wat zijn hun ervaringen op basis van het eerste jaar? Ook spreekt hij adviseur Martijn van Vijfeiken. Martijn begeleidt beide boeren gedurende het seizoen.
Afgelopen seizoen is zowel bij Mulder en Edzes een testperceel aangelegd waar een deel met en een deel zonder compostthee en vitaliserende middelen is gewerkt. Het gedeelte waar geen compostthee is gebruikt noemen we een nulstrook. Op welke wijze de planten worden gevitaliseerd, wordt door beide telers bepaald op basis van analyses. Voor de bodem wordt gebruik gemaakt van de Albrecht analyse en Chroma. Zodra de planten groot genoeg zijn, wordt de plantsapanalyse ingezet om te kijken waar het gewas behoefte aan had. Door vitaliserende bespuitingen met compostthee met daarbij toegevoegde elementen zoals borium en molybdeen, ondersteunen de beide telers het gewas tijdens de groei.
Om verschillen te kunnen meten werden er na een bespuiting nogmaals plantsapanalyses genomen van zowel het behandelde als onbehandelde deel van het perceel. Op deze analyses waren duidelijke positieve verschillen te zien. Marriël Edzes: ''Het vitaliseren van de gewassen zorgt er op mijn bedrijf voor dat de plant gezonder is en hiermee dus ook het bodemleven meer gaat voeden. Zo ontstaat er een betere symbiose tussen bodemleven en de plant. Vitaliseren op deze manier kun je eigenlijk zien als 1 + 1 = 3. Oftewel: compostthee werkt, bladbemesting werkt, maar samen versterken ze elkaar.''
De eerste conclusie van Johan na zijn bezoek aan Mulder en Edzes? "Er waren tijdens mijn bezoek voorzichtige eerste resultaten te zien. In de komende tijd wordt op basis van de oogstresultaten duidelijk wat de verdere effecten zijn. Ik kom zeker weer eens kijken!"
Algemeen
In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Doel van deze Regio Deal was om de omslag naar een landbouwvorm te creëren die zowel voedsel produceert, biodiversiteit versterkt en de leefbaarheid verbetert. In acht proefgebieden in Noord-Nederland is gewerkt aan de verbetering van de biodiversiteit, bodemkwaliteit, leefbaarheid en het landschap.
De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder, ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en voederhagen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s .
Eind dit jaar ronden we de Regio Deal af. De oogst delen we tijdens een 'Oogstdag' op 11 oktober van 9.00 -17.00 uur in Nieuw Allardsoog in Bakkeveen. We maken de balans op van de afgelopen vijf jaar en delen deze ‘oogst’ met de aanwezigen. Wat heeft deze Regio Deal opgeleverd aan kennis en ervaring? En, niet onbelangrijk, wat willen we meegeven aan agrarisch ondernemers, overheden en andere partijen?
In deze videoreeks kijken we naar een aantal van deze aansprekende experimenten die zijn uitgevoerd met behulp van deze Regio Deal. Akkerbouwer Johan Dankert bezoekt boeren die hem kunnen inspireren op zijn zoektocht naar goede en aansprekende vormen van natuurinclusieve landbouw.