Video: Vruchtwisseling door Vlas
Veel akkerbouwers zijn op zoek naar een extra gewas om op te nemen in het bouwplan. Een belangrijke reden hiervoor is dat door een extra gewas toe te telen, het bouwplan verbreed wordt. Daardoor ontstaan er positieve effecten op de bodem en wordt de kans op bodemziekten en onkruiden verkleind. De grote uitdaging is echter om een extra gewas telen dat ook een goed saldo heeft.
De laatste jaren is in Noord-Nederland vlas in opkomst. Door de veranderingen in het klimaat komen traditionele teeltgebieden in Frankrijk door toenemende droogte in het gedrang. Gespecialiseerde bedrijven als Van de Bilt Zaden & Vlas zoeken daarom naar andere teeltgebieden om de productie in de toekomst veilig te kunnen stellen. Een aantal jaren geleden is de teelt van vlas daarom gestart in Noordoost-Fryslân. Dat gaat naar volle tevredenheid. Met behulp van de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw is de teelt in 2024 opgeschaald naar andere delen van Fryslân en Groningen.
Johan Dankert gaat kijken bij een collega boer Hessel Hoogterp die dit jaar voor het eerst vlas geteeld heeft. Samen bekeken ze het gewas en Johan beluisterde de eerste ervaringen. Ook bezoekt hij ervaren vlas-teler Pyt Sipma. Aan hem vroeg hij wat de positieve effecten van Vlas op de bodem heeft. Wat is de conclusie van Johan? Is het een gewas wat hij zelf ook wil gaan telen?
Algemeen
In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Doel van deze Regio Deal was om de omslag naar een landbouwvorm te creëren die zowel voedsel produceert, biodiversiteit versterkt en de leefbaarheid verbetert. In acht proefgebieden in Noord-Nederland is gewerkt aan de verbetering van de biodiversiteit, bodemkwaliteit, leefbaarheid en het landschap.
De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder, ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en voederhagen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s .
Eind dit jaar ronden we de Regio Deal af. De oogst delen we tijdens een 'Oogstdag' op 11 oktober van 9.00 -17.00 uur in Nieuw Allardsoog in Bakkeveen. We maken de balans op van de afgelopen vijf jaar en delen deze ‘oogst’ met de aanwezigen. Wat heeft deze Regio Deal opgeleverd aan kennis en ervaring? En, niet onbelangrijk, wat willen we meegeven aan agrarisch ondernemers, overheden en andere partijen?
In deze videoreeks kijken we naar een aantal van deze aansprekende experimenten die zijn uitgevoerd met behulp van deze Regio Deal. Akkerbouwer Johan Dankert bezoekt boeren die hem kunnen inspireren op zijn zoektocht naar goede en aansprekende vormen van natuurinclusieve landbouw.