LTO Noord wil in gesprek met Waterschap Zuiderzeeland over met nutriënten verontreinigde gebieden op basis van oude data
Om de belasting van de landbouw op de waterkwaliteit te beoordelen, zijn gegevens uit de periode van 2010 tot en met 2013 gebruikt. Voor LTO een doorn in het oog, omdat er de afgelopen jaren vanuit de landbouw verschillende maatregelen zijn genomen om de uit- en afspoeling te beperken.
Het waterschap verwacht in 2024 een nieuw rapport met (achtergrond)bronnen. LTO wil weten of dat rapport er al is en of het Zuiderzeeland bereid is om de normen te herzien op basis van de actuele data. Daarbij wordt specifiek verwezen naar de pilot nutriëntenmaatregelen Vuursteentocht. Het onderzoek daar zou er volgens LTO op wijzen dat het grote aandeel van stikstof uit kwel de oorzaak is van normoverschrijdingen. Hier heeft de landbouw geen invloed op.
Meer onderzoek naar kwelwater
Eerder dit jaar kwam TNO met de conclusie dat er meer onderzoek nodig is naar de bijdrage van kwel (water dat vanuit de bodem omhoog komt, red.) als bron van stikstof en fosfor in het oppervlakte- en grondwater in zeekleigebieden. Veel nieuw aangewezen NV-gebieden liggen in zeekleigebied, waaronder Flevoland. Door hier beter onderzoek naar te doen, zou duidelijk moeten worden of waterverontreiniging door menselijk handelen komt, of dat er natuurlijke oorzaken spelen. Op basis hiervan zouden dan waterkwaliteitsnormen in bepaalde gebieden kunnen worden versoepeld.
LTO wil van het waterschap weten of het de uitkomsten van het TNO-onderzoek kan gebruiken voor een heraanwijzing van de NV-gebieden. Verder vraagt LTO aan het waterschap of het bereid is om te bezien of historische bemesting onderdeel zou moeten zijn van het landbouwaandeel, nu boeren hier geen invloed op kunnen hebben en hier ook niet meer op kunnen bijsturen.
Gevolgen voor teelten
Adema wees in december de verontreinigde gebieden aan. Als boer in zo’n gebied kunnen de gevolgen groot zijn. Voor melkveehouders wordt de derogatie versneld afgebouwd en voor alle teelten wordt de totale stikstofgebruiksnorm in 2025 met 20 procent verlaagd. LTO wijst erop dat deze laatste eis een forse impact heeft op de landbouw in Flevoland en dat dit leidt tot lagere opbrengsten van meerdere gewassen.