Kruiden in rantsoen melkkoeien verlagen methaanuitstoot
Associate lector Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) leidt het project BioDiverseMelk. In september 2021 werd het project gestart en loopt tot augustus 2025. Doel binnen dit initiatief is om effecten van graslandkruiden op de melksamenstelling, methaan- en stikstofemissie te onderzoeken. Op de Dairy Campus van WUR in Leeuwarden werden de effecten van diverse verse kruiden onderzocht.
Cichorei heeft significant effect
Tijden de proeven met cichorei en smalle weegbree kregen koeien 100 procent vers gemaaid kruid of gras, aangevuld met 4 kilogram krachtvoer. Het voeren van verse cichorei leidde tot een significante vermindering van 30 procent methaanuitstoot, ten opzichte van vers gras. Een verklaring hiervoor zou een snelle verteerbaarheid en/of de aanwezigheid van bioactieve componenten zoals tannines in de cichorei kunnen zijn. Proeven met smalle weegbree lieten ook een reductie zien, maar het effect was minder sterk dan voor cichorei. De resultaten van rode klaver en de effecten op stikstofemissie worden nog geanalyseerd.
Gezonde vetzuren
De onderzoekers zagen, buiten de verlaagde methaanuitstoot, een verandering in de melksamenstelling. Er zat een significant hoger aandeel aan meervoudige onverzadigde vetzuren in de melk van koeien die verse cichorei of verse smalle weegbree gevoerd kregen, in vergelijking met de koeien die verse gras kregen. Deze meervoudig verzadigde vetzuren worden beschouwd als gezonde vetzuren.
In de praktijk
De volgende stap binnen het onderzoek is de praktische inpasbaarheid. Welke emissies worden behaald bij inpasbare hoeveelheden kruiden in het grasland, zodat melkveehouders hierop kunnen inspelen? Tevens moet het effect van kruidencombinaties worden onderzocht.