Column: Eten als bewuste verbinding
De avond vloog voorbij en de ene na de andere culinaire suggestie werd gedeeld. Ik wist meteen dat het zonde zou zijn om al die geweldige ideeën zomaar te vergeten. Dus heb ik de app-groep ‘Chefs Special@Wija’ opgericht. Een plek waar we, om beurten, onze favoriete recepten delen. Ik kijk ernaar uit om te zien welke verrassingen en inspiraties we in de komende tijd gaan ontdekken. Het is niet alleen een leuke manier om elkaar beter te leren kennen, maar ook een bewuste manier om met eten bezig te zijn.
Bewustzijn rondom eten is iets wat we de afgelopen jaren steeds meer lijken te zijn kwijtgeraakt
Bewustzijn rondom eten is iets wat we de afgelopen jaren steeds meer lijken te zijn kwijtgeraakt. Eten is overal verkrijgbaar. Op elke hoek van de straat, in supermarkten vol duizelingwekkende keuzes. Het lijkt bijna alsof het uit de lucht komt vallen, zoals Manna uit de Bijbel. Maar dat gemak heeft ons vervreemd van wat eten echt is en waar het vandaan komt. Hoe wordt het geproduceerd? Hoe belangrijk is onze grond? En wat zit er eigenlijk allemaal in ons voedsel? We lijken het gewoon te accepteren, zonder erbij stil te staan.
Totdat je, net zoals ik laatst, wordt geconfronteerd met een nieuwsbericht: ‘Regenwormen oorzaak hoge concentraties PFOS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid en Altena.’ Het is een harde herinnering dat voedselveiligheid niet zo vanzelfsprekend is. Het brengt mij terug bij de vraag: hoe kunnen we als voedselmakers, en iedereen in de keten, meer aandacht schenken aan #voedselveiligheid en #voedselzekerheid?
Hoe kunnen we meer aandacht schenken aan #voedselveiligheid en #voedselzekerheid?
Misschien begint het simpelweg aan tafel. Samen, als huishouden, met zorg en aandacht voor wat we eten. Door te kiezen voor eerlijk en puur voedsel, en dit vervolgens met liefde te bereiden. Zoals we op ons werk recepten delen, kunnen we dit ook in onze sociale kringen doen. Waarom niet een simpel, eerlijk recept delen op sociale media? Of een proeverij organiseren in een lokale boerderijwinkel?
Praten over eten, doet eten
Misschien is dat wel het antwoord. Want praten over eten, doet eten. En wie weet: het bewustzijn dat goed en gezond eten niet zomaar uit de lucht komt vallen, begint bij dat ene gesprek aan de keukentafel.
En wat is jouw recept om die bewustwording op gang te brengen?
Wija Koers is eigenaar van een agrarisch marketingbureau in Drenthe.
Tekst: Wija Koers
Beeld: Ellen Meinen