Waterpeil verhogen heeft geen effect op biodiversiteit in Friese veengebieden
Zo’n tien jaar geleden werkten een aantal Friese boeren mee aan een experiment waarbij werd geprobeerd effecten van de drooglegging, zoals een teruggang in biodiversiteit, terug te draaien, terwijl de koeien er gewoon konden blijven grazen. Er werd daarbij geprobeerd om het ondergrondse waterniveau hoger te krijgen. Hierbij moet worden gedacht aan buizen met water die door een veld lopen of smalle greppels.
Het water steeg tot 35-60 centimeter onder het oppervlakte tijdens de zomer, maar uit het onderzoek van de ecoloog blijkt dat het verder niets deed. Heuts geeft uitleg in een persbericht: „We onderzochten of vegetatie die daar vroeger groeide, door de verhoogde grondwaterstand bijvoorbeeld weer terug zou gaan groeien. Ook keken we of de balans van voedingsstoffen in de bodem, zoals fosfaat wat in kunstmest zit, beter werd.”
Dat bleek niet zo te zijn. „We probeerden het waterniveau zo hoog te krijgen dat de boer er geen last van had: hij kon nog steeds met zijn trekker over het land en de koeien zakten niet weg in het gras, maar we zagen dat de biodiversiteit en de bodemkwaliteit niet verbeterden.”
Wat helpt wel?
Wat wel helpt, dat weet Heuts nog niet. „Een beetje vernatten werkt dus niet, we moeten verder gaan om de venen te herstellen en bijvoorbeeld biodiversiteit te vergroten. Dat moeten we samen met de boeren doen: een deel van hun land gebruiken om te vernatten, kan waarschijnlijk ook helpen. Deze voorzichtige maatregelen zijn echter dus niet genoeg.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Radboud Universiteit