Vleesconsumptie in Nederland in 2023 licht gestegen
Sinds 2005 onderzoekt Wageningen Economic Research jaarlijks de vleesconsumptie. Het jaar 2022 komt daarbij uit de bus als het jaar met het laagste verbruikscijfer (75,1 kilo). De daling in de cijferreeks tijdens de ‘coronajaren’ 2020-2021 heeft zich de laatste twee jaar gecontinueerd op een niveau van iets boven de 75 kilo. Dit is 2,5 kilo lager dan het 2019-cijfer. De trendbreuk in 2020 blijft hierdoor van kracht. Al blijkt wel uit de cijfers van 2023 dat de vleesconsumptie geen neerwaartse beweging laat zien, dat in weerwil van de campagnes om minder vlees te eten en de inzet van de eiwittransitie.
Weinig verandering
De cijfers voor 2023 verschillen echter nauwelijks van de cijfers die voor 2022 zijn berekend, stelt WER. Het verbruik van de hoofdcategorieën varkens-, rund- en pluimveevlees wijzigt in alle drie de gevallen weinig, met plus 0,2 kilo. Zoals al vele jaren het geval is, zijn de cijfers voor de andere onderscheiden categorieën van kalfs-, schapen- en geiten- en paardenvlees een herhaling van wat in eerdere jaren is genoteerd.
Er hebben zich geen verrassende veranderingen in 2023 voorgedaan. Opvallend is nog wel dat uit de data die betrekking hebben op vleesaankopen bij de detailhandel (supermarkten en slagers/poeliers) blijkt dat de kleine toename in het totale verbruik van rundvlees samenhangt met de gestegen verkoop van rundvleesgehakt (9,6 procent). De verkoop van ander rundvlees via het retailkanaal daarentegen daalt (min 7,7 procent).
Minder duurder snijvlees
Het afzetverlies van varkensvlees in de verkoop bij supermarkten en slagerijen is veel kleiner (0,2 procent), maar wordt op het totaal niet gecompenseerd door de iets gestegen verkoop van half-om-half gehakt (3,4 procent). In beide gevallen wijst dit erop dat (duurder) snijvlees (biefstuk, karbonades en dergelijke) minder langs de kassa van supermarkten en slagers gaat dan (goedkopere) draaiproducten (gehakt, hamburgers en dergelijke).
Duitsland stijgende vleesconsumptie eerste helft 2024
Welke koers de vleesconsumptie opgaat, zal volgend jaar meer duidelijk worden met de cijfers van 2024. Een blik op Duitsland waar in de afgelopen jaren een neerwaartse beweging was te zien, blijkt in 2024 dat de voorlopige resultaten in de eerste helft van 2024 een stijging laten zien naar bijna 3,4 miljoen ton vlees.
Dit was volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek (Destatis) 1,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van 2024 werden in totaal 24 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden en 344,3 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geslacht in slachthuizen.
Meer varkensvlees
Voor het eerst sinds 2016 was er in de eerste helft van het jaar ook sprake van een lichte stijging van de varkensvleesproductie. In de eerste zes maanden van het jaar slachtten bedrijven in Duitsland 21,9 miljoen varkens. Dit komt overeen met een kleine stijging van 0,4 procent (78.100 dieren) vergeleken met het voorgaande jaar. De hoeveelheid geproduceerd varkensvlees in de eerste helft van 2024 bedroeg 2,1 miljoen ton, 1,1 procent meer (plus 22.400 ton) dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst sinds 2016 was er in de eerste helft van het jaar sprake van een lichte stijging van de varkensvleesproductie, na een voortdurende daling van het aantal Duitse slachtingen. In de eerste helft van 2016 werden er echter 7,4 miljoen varkens meer geslacht en werd er 2,8 miljoen ton, 661.400 ton meer varkensvlees geproduceerd dan in 2024.
Rundvleesproductie 2,5 procent hoger
In totaal hebben bedrijven in Duitsland in de eerste helft van 2024 ongeveer 1,5 miljoen runderen geslacht. Vergeleken met het voorgaande jaar betekent dit een stijging van 1,3 procent (plus 18.300 dieren). De hoeveelheid geproduceerd rundvlees steeg met 2,5 procent naar 496.600 ton (plus 12.000 ton) vergeleken met de eerste helft van 2023.
Productie pluimveevlees steeg
In de eerste helft van 2024 werden in Duitsland in totaal 344,3 miljoen dieren van verschillende pluimveesoorten geslacht. Hoewel het aantal geslachte dieren nauwelijks is toegenomen, werd er in de eerste helft van 2024, rond de 780.700 ton, 1,3 procent meer pluimveevlees geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar (plus 9.700 ton).
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: WER