Video: Is lisdoddeteelt een oplossing voor het natte Veenweidegebied?
De laatste tijd hoort Johan steeds meer over de teelt van Lisdodde. Dit zou een geschikt gewas zijn om te telen in laaggelegen natte gebieden. In de Hegewarren is als onderdeel van het Veenweide-programma een proefveld met lisdodde aangelegd. Bouwe Bakker is als lid regioteam veenweide Fryslân en landbouwadviseur bij de proef betrokken: "de zoektocht is naar welke verdienmodellen we kunnen ontwikkelen voor de melkveehouderij op natte veengronden. De teelt van lisdodde zou een van deze modellen kunnen zijn. Er liggen namelijk afspraken om de veengebieden te vernatten om veenoxidatie en verdere inklinking te voorkomen. Voor Fryslân gaat het om al gauw 28.000 ha. De vraag ontstaat dan al snel: als het te nat is voor de melkveehouderij, welke zinvolle toepassing kun je dan bedenken voor die gronden?"
Om daar achter te komen is een proef aangelegd in de Hegewarren. Betrokken onderzoeker en expert Jasper van Belle van licht de proef toe: "er is een aantal jaren een proef uitgevoerd op kleine schaal. Die wordt vertaald naar praktijkschaal, zodat we ook beter in beeld krijgen wat we moeten doen om deze teelt op praktijkniveau naar de boer te vertalen. Als we de aanleg- en oogstkosten op grote schaal naar beneden weten te krijgen, dan kan de teelt kansrijker worden". Bouwe Bakker sluit zich daarbij aan: "de teelt aan zich is qua afzet kansrijk. We hebben de eerste voorzichtige conclusie getrokken dat als we de kosten naar beneden zien te krijgen dat het dan een kansrijke teelt zou kunnen worden voor de landbouw in de veenweide".
Wat is het natuurinclusieve aan de teelt van lisdodde? Bouwe Bakker: "de teelt van lisdodde geeft een heel andere biodiversiteit dan grasland. Het levert dan ook een heel andere diersoorten op. De veenweide zoals we die nu kennen biedt veel ruimte aan kenmerkende graslandsoorten. Het is dus een typisch weidevogel gebied. In die zin zijn er kansen en bedreigingen. Vandaar dat we binnen deze pilot onderzoek doen naar effecten op biodiversiteit en wat we moeten doen om de kansen te versterken en de bedreigingen te verkleinen"
Tekst: Regio Deal