Regeneratieve landbouw centraal in nieuw practoraat Terra
Ine Sturkenboom zette in november 2020 als eerste practor binnen Terra MBO het practoraat ‘Natuurinclusieve Landbouw en ondernemend leren’ op. Om één van de projecten binnen het practoraat te illustreren, vertelden vier agro-studenten van Terra tijdens de feestelijke afronding op donderdag 14 november in De Klenckehoeve in Oosterhesselen hun verhaal over hun stage in Gambia. Daar hebben zij samen met het mechanisatiebedrijf Tijms uit Geesbrug een systeem van druppelirrigatie aangelegd, met als doel voedselzekerheid te bevorderen.
Practoraten cruciaal
Erna Daling, lid van College van Bestuur van DCTerra, onderstreepte het belang van practoraten binnen het mbo. ‘Practoraten spelen een cruciale rol in het verbinden van het onderwijs, onderzoek en praktijk. Ze bieden een platform waar studenten, docenten en bedrijfsleven samenkomen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor actuele vraagstukken. Het practoraat ‘Natuurinclusieve Landbouw en ondernemend leren’ onder leiding van Ine, is een prachtig voorbeeld van hoe practoraten een verschil kunnen maken voor mbo-studenten.’
Regeneratieve landbouw
Eind 2024 start Sturkenboom met het practoraat Regeneratief (Rent)meesterschap, waar zij haar opgedane kennis, ervaring en netwerk zal inzetten om de komende vier jaar verder te werken aan de verduurzaming van de landbouwsector. Dit nieuwe practoraat richt zich op het versterken van het rentmeesterschap, met een focus op regeneratieve landbouwpraktijken die bijdragen aan het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit.