Jury: ‘Warmonderhof is een toonaangevende biodynamische leer-, werk- en woonplek’
Stichting Warmonderhof winnaar met ‘Landschap van koplopers’
‘Ruimtelijke kwaliteit verbindt’ was het thema van de Vernieuwd Initiatief Prijs Flevoland (VIP Flevoland). Belangrijk was hierbij dat het idee niet alleen gunstig is voor één gebruiker, maar een positieve impact heeft op de gehele gemeenschap. Stichting Warmonderhof diende een ambitieus plan in: ‘Landschap van Koplopers’. Stichting Warmonderhof heeft dit samen met Studio Alexander Beloo en Cosmos landschap opgesteld. Het plan is mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Triodos Foundation.
Juryrapport
De jury is lovend over het plan. ‘Wij waarderen het dat er wordt gezocht naar mogelijkheden om het landschap te versterken met nieuwe vormen van landbouw (bijvoorbeeld agroforestry) en het toevoegen van landschapselementen. Dit alles gecombineerd met nieuwe wandelroutes vanuit Dronten om de verbinding met de omgeving te versterken’, zo valt te lezen in het juryrapport.
Dat het plan voortborduurd op het oorspronkelijke verhaal van Flevoland kon de jury zeer waarderen. Dat het ook bijdraagt aan de kennis en verbinding van de burger en boer, van stad en platteland is voor de jury doorslaggevend geweest. De jury ziet het belang van Warmonderhof en hoopt dat met deze prijs bij overheden, burgers, bedrijven en onderwijsinstanties zichtbaar wordt wat een bijzondere leerplek er in Flevoland is gevestigd. De jury moedigt iedereen aan om bij te dragen, zodat Warmonderhof verder kan ontwikkelen tot een toonaangevend, internationale biodynamische leer-, werk- en woonplaats.
Tekst gaat door onder de tekening.
Erkenning als koploper
Annette Harberink, directeur stichting Warmonderhof, is opgetogen. Ze is niet alleen blij met de prijs zelf, ze is vooral blij dat de jury inziet welke rol stichting Warmonderhof speelt in de regio en in de vernieuwing van de landbouw. „De erkenning van de vakjury is een vliegwiel dat kan helpen in de realisatie van het plan.” Maar bovenal, benadrukt Harberink, is deze prijs een erkenning voor de rol van stichting Warmonderhof in het Flevolandse landschap én Warmonderhof als koploper in de vernieuwing van de landbouw.
In het ontwerpproces is haar wel eens gevraagd: waarom zo’n groot, ontzettend ambitieus plan? Harberink geeft aan: het uitwerken van plannen en het schetsen van een toekomst beeld is belangrijk voor de realisatie van idealen. „Deze visualisatie maakt hopelijk veel partijen enthousiast om bij te dragen aan de uitwerking hiervan, om zo op Warmonderhof te werken aan een gezonde, inspirerende omgeving.” Het geld gaat Harberink besteden aan de verdere realisatie van het plan. „Gratis bomen zijn mij al genoeg aangeboden”, grapt Harberink. „We moeten nu het plan verder uitwerken.”