Biedt de uitspraak van de Raad van State over de snelweg A15 perspectief voor PAS-melders?
Drenthe: extern salderen op dit moment geen mogelijkheid voor PAS-melders

Aanleiding voor de vragen is de uitspraak van de Raad van State over de verlenging van de A15 in Gelderland. Rijkswaterstaat kocht daar zes boeren voor uit. De hoogste bestuursrechter eiste in een tussenspraak meer onderbouwing over wat het effect van de extra stikstofuitstoot door het wegverkeer gaat zijn op zeven Gelderse Natura 2000-gebieden. In april gaf de Raad van State goedkeuring voor het extern salderen met de rechten van de boeren, omdat er vanuit Den Haag genoeg was onderbouwd dat de stikstofuitstoot de komende jaren omlaag gaat.
De VVD is benieuwd of het in Drenthe door deze uitspraak nu ook mogelijk is om extern te salderen. Dit is niet het geval, omdat de situatie in Drenthe anders is. ‘Wij mogen (net als Gelderland voor nieuwe gevallen) niet enkel beoordelen op basis van de Natura 2000- beheerplannen, maar moeten de informatie uit de natuurdoelanalyses (NDA’s) hierbij betrekken.’
Alleen Natura 2000-beheerplannen nog voldoende
In Gelderland werd extern salderen toegestaan, omdat de minister kon laten zien dat in Natura 2000-beheerplannen stond dat de natuurdoelen zouden kunnen worden gehaald, als de stikstofuitstoot in de natuurgebieden gaat afnemen. In Drenthe blijkt uit de NDA’s dat er, ook in gebieden waar de stikstofdepositie daalt, nog geen zekerheid is dat de huidige stikstofoverbelasting geen verdere verslechtering veroorzaakt. ‘Zolang die zekerheid ontbreekt, is extern salderen niet mogelijk.’
Met voldoende nationaal generiek beleid en bijvoorbeeld een nieuw programma als opvolger van het DPLG in Drenthe zou dit in de toekomst wel weer kunnen.
Mogelijkheden voor PAS-melders
Verder wil de VVD-fractie weten of Gedeputeerde Staten van mening zijn dat deze uitspraak ook perspectief kan bieden voor PAS-melders, infra- en woningbouwprojecten en andere economische activiteiten. Dit perspectief is er volgens het provinciebestuur pas als er een geborgd maatregelenpakket komt dat garandeert dat verdere verslechtering van de natuur wordt voorkomen.'
Ondertussen kijkt het college naar andere mogelijkheden voor PAS-melders. ‘De legalisatie heeft onze hoogste prioriteit’, schrijven GS. Zo onderzoekt Drenthe of het mogelijk is om PAS-melders te legaliseren door middel van het maken van een ecologische beoordeling. Daarmee kan dan worden aangetoond dat de natuurdoelen door de activiteit van de PAS-melder niet in gevaar komen.
Daarnaast heeft Drenthe net zoals andere provincies budget aangevraagd bij het Rijk. In totaal ontvangt Drenthe 7,8 miljoen euro. Dit geld zet de provincie in voor verschillende subsidieregelingen: een regeling voor ammoniakreductie, een omschakelingssubsidie en een verplaatsingsregeling.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Drents Parlement