Vijf Friese schapenhouders betrokken bij lokale wolketen


Met behulp van meer dan 100 jaar oude wolproductiemachines uit Roemenië hebben Tineke van der Zweep van de wolspinnerij en een groep van vrijwilligers de productie van woldraad weer aan de praat gekregen. De vijf schapenhouders die bij de lokale wolketen betrokken zijn, zijn Jansma Veehandel in Metslawier, Mts. Van Sinderen in Ternaard, Maatschap Van der Bijl en Holwerda op Schiermonnikoog, Siebe Klaas Visser in Nes en Skieppehalderij Knillishoeve in Ingwierrum. Dat geldt ook voor schapenscheerder Rienk van der Veen uit het Groningse Baflo.
Waddengoud keurmerk
Allemaal ontvingen ze vrijdag tijdens een feestelijke bijeenkomst het Waddengoud-keurmerk uit handen van voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden Albert van der Ploeg. Van der Ploeg is als bestuurder van de schapenhouderij LTO Nederland ook nauw betrokken bij de schapenhouderij. ‘Ik heb altijd het belang van korte ketens benadrukt. Prachtig om te zien hoe deze regionale wolketen tot stand is gekomen.’ Ook Klaaske de Groot van Mts. Van Sinderen vertelde vol passie over haar schapenhouderij en hoe ze concessies deed die de kwaliteit van de wol deed verhogen.
140.000 schapen
Twee jaar geleden kwam Van der Zweep met het idee om een lokale gesloten wolketen op te zetten. Haar motivatie was eenvoudig, aldus de stichting Waddengoud: ‘Friesland telt ruim 140.000 schapen, het hoogste aantal van alle provincies. Echter wordt maar liefst 95 procent van de wol wordt weggegooid, en dat terwijl voornamelijk veel goedkopere wol uit het buitenland, twee derde uit China, wordt gebruikt in Nederland. Bovendien is deze wol van veel slechtere kwaliteit en met zoveel transportkilometers heeft het een enorme CO2-uitstoot.’
Het project ‘Ik Wol Wol’ is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage uit de Versnellingsagenda regio Noordoost-Friesland.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Anneke Lubbers