Column: Vrouwen voeden de wereld

Meer recente cijfers vond ik niet, maar volgens Agroberichten Buitenland van het ministerie van Landbouw werd in 2019 zo’n 80 tot 90 procent van het voedsel geïmporteerd, terwijl een derde daarvan ook nog eens werd verspild.
Dat er in de Verenigde Arabische Emiraten nu overal bordjes hangen met daarop ‘Realiseer je hoeveel mensen er op aarde honger hebben’ dateert uit die tijd. Onderdeel van een bewustwordingscampagne dat voedsel te kostbaar is om te verspillen. Om de nationale landbouwproductie aan te jagen, startte de regering ook de campagne ‘Women feed the world’. Vrouwen spelen in grote delen van de wereld een cruciale rol als het gaat om voedselvoorziening. In ontwikkelingslanden bijvoorbeeld bestaat de helft van de kleinschalige boeren - die in nationale economieën een belangrijke schakel zijn als het gaat om voedselzekerheid - uit vrouwen.
Vrouwen spelen in grote delen van de wereld een cruciale rol als het gaat om voedselvoorziening
Of het komt door het feit dat vrouwen zelf leven voortbrengen, dat weet ik niet. Een gegeven is dat wereldwijd steeds meer vrouwen de drijvende kracht zijn achter duurzame voedselproductie. Zij zijn zich misschien meer dan mannen bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet en dus de voedselvoorziening. Dat besef is er dus ook in de Verenigde Arabische Emiraten. „Met gelijke lonen en rechten kunnen vrouwen hun ware potentieel verwezenlijken”, zegt de president Mohammed bin Zayed Al Nahyan daarover.
Volgens hem verandert het zakendoen wanneer op de werkvloer ook de stem van vrouwen klinkt. „Zij stimuleren inclusieve groei en vergroten ons verantwoordelijkheidsgevoel jegens alle gemeenschappen. Een rechtvaardigere economie is een gezondere economie voor iedereen.”
Ik kan niet anders dan de woorden van de president beamen. Mijn jarenlange ervaring met vrouwen van veehouders, akkerbouwers en tuinders is, dat zij naast het fysieke werk dat vaak onzichtbaar blijft, iets heel eigens toevoegen aan een bedrijf.
Vrouwen voegen iets toe aan een bedrijf
Vrouwen denken, voelen en communiceren vaak anders dan mannen en dat zie je terug in hun handel en wandel. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat het vooral vrouwen zijn die meedoen aan de social mediatrainingen die ik geef, de huisverkoop dan wel boerderijwinkel voor hun rekening nemen of sectorpromotie oppakken.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Vrouwen weten dat intuïtief. Zij zijn ras-verbinders. Met die eigenschap voeden zij in onze samenleving de onontbeerlijke relatie tussen landbouw en maatschappij.
Tekst: Wija Koers
Beeld: Ellen Meinen