Jaaroverzicht september: Wiersma stelt hogere afroming van rechten in bij melkvee dan bij varkens en pluimvee, ganzen zorgen voor flinke schade in aardappelen

1. Wiersma stelt hogere afroming van rechten in bij melkvee dan bij varkens en pluimvee
De melkveehouderij moet meer rechten afromen dan de varkens- en pluimveehouderij. Femke Wiersma stelt een overdracht buiten de familie een afromingspercentage van 30 procent in voor melkvee, 25 procent voor de varkenshouderij en 15 procent voor de pluimveehouderij. Daarnaast worden de derogatievrije zones rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden verkleind en de stikstofcorrectiefactor verhoogd. Met deze oplossingen wil de minister de druk op de mestmarkt verlichten én voldoen aan de derogatiebeschikking die geldt vanaf 2025, schrijft Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer.
2. Agrotechniek en Groentechniek Holland opnieuw tegelijk in 2024
De beurzen AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland worden in 2024 opnieuw samen gehouden. Dat gebeurt van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 september in Biddinghuizen.
3. Ganzen zorgen voor flinke schade in aardappelen: ‘10 ton per hectare aangevreten’
Grauwe ganzen hebben flink huisgehouden op een perceel met tweedejaars stammen van akkerbouwer Frank de Schutter uit Vierhuizen (GR). „Er is schade over 5 hectare. Ik schat in dat ze ongeveer 10 ton per hectare hebben aangevreten. Dus reken maar uit.” In twee uur tijd werd het hoogwaardig materiaal uit de ruggen gegraven en aangevreten of opgevreten. „Ik denk dat er bijna wel 3.000 ganzen op die 5 hectare zaten.”
4. Video: Akkervarkens sporen achtergebleven aardappelen op in Drenthe
Akkerbouwer Johan Emmens uit Rolde (DR) heeft dit jaar op drie hectare akkervarkens lopen. Op het stuk waar de varkens lopen had Emmens afgelopen seizoen tulpen staan. In die tulpen had de akkerbouwer last van aardappelopslag waardoor hij er nu voor heeft gekozen om de varkens in te zetten om de achtergebleven aardappels op te sporen.
5.‘Milieuwinst beperkt bij subsidieregeling voor samenwerking in veenweidegebied of nabij Natura 2000’
Doordat voornamelijk biologische boeren deelnemen aan de subsidieregeling om in samenwerkingsverband te extensiveren in een veenweidegebied of rondom Natura 2000, is de milieuwinst beperkt. Dat maakt voor het Rijk niet uit, omdat deze extensieve boeren ook weer andere boeren kunnen enthousiasmeren in een samenwerking, antwoordt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) op Kamervragen van André Flach (SGP).