Protestactie: grens tussen Friesland en Groningen verlegd om landbouwgrond en proefboerderij te redden
Volgens de werkgroep stelt de provincie Friesland zich open voor uitbreidingsplannen van Defensie, terwijl Groningen en Drenthe deze plannen juist hebben afgewezen. De uitbreiding zou betekenen dat inwoners en bedrijven, waaronder de bekende proefboerderij SPNA Kollumerwaard, moeten verhuizen. Daarnaast zou er landbouwgrond verloren gaan en zou de recreatie en economie in het gebied worden aangetast.
De werkgroep schrijft in het persbericht dat de Kollumerwaard al met veel uitdagingen te maken heeft. Het gebied ligt in het aardbevingsgebied waar nog gas wordt gewonnen. Bovendien ligt het grootste oefenterrein van Nederland, de Marnewaard, vlakbij. Hier wordt inmiddels 40 weken per jaar geoefend, terwijl dit eerder 14 weken was.
Landbouw en recreatie
Een uitbreiding van Defensie met 350 hectare betekent volgens de werkgroep een groot verlies aan landbouwgrond en negatieve effecten op de recreatie. ‘De activiteiten leggen beslag op landbouwgrond. 350 hectare verlies en beperkt gebruik van grond en gebouwen in de veiligheidszones is niet acceptabel. Ook raken we de belangrijke Proefboerderij kwijt. Dit is ook de reden dat Groningen en Drenthe ‘Nee’ zeggen’, staat in de toelichting van de werkgroep. Ook vreest men waardedaling van woningen en een toename van zwaar verkeer in de omliggende dorpen.
De actie op oudejaarsdag was bedoeld om aandacht te vragen voor deze zorgen. ‘Daarom verleggen we de grens vandaag maar een heel klein stukje en maken we de provincie Groningen een beetje groter. Daardoor zijn we in 1 x van de hele discussie af’, schrijft de werkgroep.
De werkgroep roept op om de petitie tegen de uitbreidingsplannen te tekenen op deze website.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Verknal de Kollumerwaard niet
Bron: Verknal de Kollumerwaard niet