‘Rotatie is bij ons het kernwoord’
Het bietenareaal van de maatschap is in tien jaar tijd van 14 naar 24 hectare gegroeid. Met het ontvangen van de uitkeringsregeling UBT voor tien jaar levering van suikerbieten, zijn weer nieuwe leveringsrechten van gekocht.
Flink geïnvesteerd in grond
„De laatste jaren hebben we flink geïnvesteerd in grond. Niet in toeslagrechten, omdat wij eigenlijk hadden verwacht dat het bietenquotum er al eerder af zou gaan”, vertelt Erik. Omdat de telers maar weinig toeslagrechten hebben, verwacht Erik Bouwman er na 2017 maar weinig op achteruit te gaan.
De bedoeling is om de komende jaren wel te groeien in suikerbietenareaal. Uiteindelijk moet het gewas ongeveer twintig procent van het bouwplan beslaan, het eerste doel is ongeveer veertig hectare. „De bieten passen ons namelijk uitstekend. Met het oog op de vruchtwisseling houd je ontzettend goede grond over.”
Kwaliteit leveren is noodzaak
Erik Bouwman weet dat kwaliteit leveren noodzaak is. „Dat is punt één. Groei van het areaal kan alleen als je een goede A- of B-prijs ontvangt. Met C-kwaliteit redden wij het niet.” De positie van suikerbieten in het bouwplan is voor het bedrijf echter ook van groot belang. „Rotatie is bij ons het kernwoord. Wij willen de grond niet intensief gebruiken. Voor aardappelen hanteren we bijvoorbeeld één op twee of soms op drie. Op de zwaardere percelen verbouwen we vaker bieten, op de lichtere zandgrond minder vaak. Daar staat vaak maïs.”
Lees het volledige interview in de Veldpost van zaterdag 28 mei
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Fenneke Wiepkema