Groningen ondersteunt vijf korte ketenprojecten vanwege kringlooplandbouwplan 2030

‘Door nieuwe ideeën te bedenken en samen te werken met boeren, scholen en leveranciers, wil de provincie het gebruik van lokaal voedsel stimuleren en voedselzekerheid verbeteren’, schrijft de provincie. Groningen in een eigen bericht.
Catering lokaal
„De provincie ondersteunt deze initiatieven om een nieuw of beter verdienmodel voor de boer te bieden en tegelijkertijd meer bewustwording bij de Groningse consument te kweken over de waardevolle betekenis van de landbouw in de provincie”, licht BBB’er en gedeputeerde Henk Emmens toe. „Ook de provincie zelf geeft het goede voorbeeld: de catering werkt al met diverse regionale producten. In de komende aanbesteding voor catering wordt het gebruik van regionale producten (uit Groningen) en producten uit korte ketens expliciet uitgevraagd. Daaronder wordt verstaan: producten met zo min mogelijk tussenschakels tussen boer en eindgebruiker.”
De projecten die op steun van Groningen kunnen rekenen zijn:
-
Handen uit de mouwen op de Groninger Klei
Het project ‘Handen uit de mouwen op Groninger klei’ van de Stichting Groninger Voedseltuinen werkt samen met AOC Terra. Het plan is om vanaf januari 2025 toekomstige tuinders te werven voor een opleiding die in september 2025 van start gaat. In de periode september 2025 tot en met medio 2027 zullen dertig mensen worden opgeleid tot agro-ecologisch tuinder in Groningen. Na afronding van de opleiding zal Stichting Groninger Voedseltuinen de deelnemers begeleiden bij het opstarten van een Community Supported Agriculture (CSA) Voedseltuin in de provincie Groningen.
- Lokaal eten op school
Het project ‘Lokaal eten op school’ is een initiatief van Stichting Toentje. Zij stellen zich ten doel om warme lunches van lokale producten op scholen te bieden. Hierbij staan duurzaamheid, ondersteuning van lokale boeren en gezondheid centraal.
- Noordelijk zadennetwerk
Het ‘Noordelijk zadennetwerk’ richt zich op biodiversiteit en voedselzekerheid door een Noordelijke zadenmarkt te organiseren in maart 2025.
- Groene Keuze
De ‘Groene Keuze’ is een project van stichting Economische Samenwerking Noord-Nederland. De bedoeling is dat bezoekers van de website horecagroningen.nl eenvoudig kunnen filteren op horecazaken met een duurzaam aanbod om een bewustere keuze te kunnen maken. Deelnemende horecabedrijven kunnen de informatie aanvullen en de ‘boer-tot-bord’-route zichtbaar maken.
- De smaken van Groninger werelderfgoed wadden
‘De smaken van Groninger werelderfgoed Waddenregio’ heeft als doel om de eetcultuur op en rondom de Wadden te bevorderen. Dit project zoekt een grotere afzetmarkt voor de Waddengastronomie, namelijk de stedelijke regio van Groningen. Het initiatief verbindt het netwerk rond streekproducten, producenten, verwerkers, afnemers in de horeca in de Waddenregio aan de stad Groningen.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Groningen