‘Gevolgen einde suikerquotum minder groot dan bij einde melkquotum'
Terwijl melkveehouders weinig alternatieven hebben voor hun stallen dan het houden van koeien hebben akkerbouwers veel meer mogelijkheden om een ander gewas dan bieten te telen. Andere teelten kunnen zeker net zo renderend zijn als de bietenteelt, en daarmee een goede inkomstenbron vormen voor de akkerbouwers, stelde hij tijdens de eerste ledenavond van de LTO-vakgroep Akkerbouw in het Groningse Midwolda.
EU wordt netto suikerexporteur
Met het wegvallen de suikerquota zal er een grote opschaling van de bietenteelt plaatsvinden. De Europese Unie wordt een netto suikerexporteur. Tegelijkertijd zal de Europese import van suiker afnemen van de huidige 3 miljoen ton naar volgens deskundigen 1 miljoen ton. Klein denkt zelf dat het nog verder zal afnemen.
Binnen Europa worden Frankrijk, Duitsland en Polen de belangrijkste suiker producerende landen. Deze landen zijn veruit de grootste als het gaat om de bietenteelt en ze produceren nu al veel meer suiker dan hun quotum toelaat. De Europese suikerproductie zal zich ook concentreren in deze landen, verwacht Klein. ‘Je kunt niet verwachten dat de suikerindustrie in landen met lage opbrengsten, zoals Oost- en Zuid-Europa nog toekomst heeft.’
China grootste importeur van suiker
Op de wereldmarkt is Brazilië de grootste producent van suiker en ethanol. Aan de consumptiekant zijn Azië en Afrika duidelijke groeimarkten. China is de grootste importeur van suiker, waaronder volgens Klein ook veel illegaal ingevoerde suiker. ‘Daar gaat 1,5 miljoen ton suiker illegaal de grens over.’
Klein ziet ook de opkomst van nieuwe suikerraffinaderijen in het Midden-Oosten. ‘Ik ben bang dat die markt maatregelen gaat nemen om hun eigen industrieën te ondersteunen’, aldus Klein.