Demo en workshops vakkundig bemesten in Beilen

DLV Advies gaat in een workshop in op de impact van de afbouw van derogatie en welke stappen veehouders kunnen zetten om zich hierop voor te bereiden. Wat zijn de opties voor de inzet van alternatieve meststoffen zoals Renure, wat is praktische haalbaar op het bedrijf en hoe kun je binnen de nieuwe regelgeving een optimale bemesting realiseren?
Machineafstelling en -onderhoud
Sjon de Leeuw van Bemest op z’n Best bespreekt in een workshop de meest gemaakte fouten in afstelling en onderhoud. Hij laat ook zien hoe dit eenvoudig kan worden aanpast voor een beter bemestingsresultaat. ‘Emissiearm drijfmest uitrijden kan al gauw 60 euro per hectare opleveren’, aldus De Leeuw.
Afdek- en toevoegmiddelen
In de laatste workshop wordt de zin en onzin van afdek- en toevoegmiddelen besproken. ‘Er zijn meer dan 30 afdek- en toevoegmiddelen voor mest op de markt’, licht de organisatie toe. ‘De werking varieert van chemisch, fysisch tot biologisch. Producenten claimen een betere stikstofwerking, minder stank, nitraatuitspoeling en ammoniakemissie of minder lachgas- en methaanemissie.’ Onderzoekers van WUR en NMI onderzochten in het kader van Bemest op z’n Best diverse middelen en vertellen wat kansrijke toepassingen zijn.
Demo graslandbemesting
In een live demo van verschillende bemesters wordt het verschil getoond tussen goed en slordig werk, zowel met dikke drijfmest als verdunde mest bij tankwagens en slangaanvoer. Ook wordt het effect op de zode bij stroken bekeken die eerder al zijn bemest. Herman Krebbers en Sjon de Leeuw nemen de deelnemers mee het veld in.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief