Meer bekend over risico op fosfaatverliezen uit Friese bodems

De analyse is onderdeel van een lopend onderzoek en de data-verzameling is op dit moment in volle gang. Voorlopige resultaten laten zien dat het risico op fosfaatverliezen naar het watersysteem sterk afhankelijk is van bepaalde factoren.
Hydrologie en P-bindingscapaciteit
Zo is bijvoorbeeld de grondwaterstand en daarmee de hydrologie in de bodem een belangrijke factor. Ook is de P-bindingscapaciteit van de bodem en de mate waarin deze is verzadigd met P van belang. De P-bindingscapaciteit is een bodemeigenschap die wordt bepaald door de gehalten aan amorfe ijzer- en aluminium(hydr)oxiden in de bodem.
Fosfaatbelasting vanuit landbouwpercelen
Boeren rondom de Friese Compagnonsvaarten en Wetterskip Fryslân werken aan een duurzaam bodem- en watersysteem. Omdat conclusies van bestaande watersysteemanalyses maar in beperkte mate door boeren worden erkend, is het doel van het onderzoek om meer inzicht te krijgen in de fosfaatbelasting vanuit landbouwpercelen naar het watersysteem. Informatie over de ruimtelijke verschillen in P-bindingscapaciteit van de bodem kan worden gebruikt om de resultaten van monitoring op te schalen. Zo wordt er meer bekend over de ruimtelijke variatie in het risico op fosfaatverliezen naar het watersysteem.
Gerichte maatregelen
Er wordt binnen het onderzoek gemonitord op fosfaatverliezen via greppels, buisdrains en (ondiepe) uitspoeling. Ook worden er metingen gedaan in het oppervlaktewater en de slootbodem. De inzichten helpen om beter te begrijpen hoe en waar fosfaat vanuit landbouwbodems verloren gaat naar het watersysteem. Het helpt tevens om gerichte maatregelen te nemen die de waterkwaliteit kunnen verbeteren.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: NMI-Agro