Lot wolf definitief bezegeld: bescherming gaat omlaag

Dit betekent volgens SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruisen echter nog niet, dat de jacht op de wolf nu meteen overal kan worden opgevoerd. Daarvoor moet de EU-Habitatrichtlijn eerst licht worden aangepast. De daarmee gepaard gaande goedkeuringsprocedure zal waarschijnlijk een maand of vijf, zes duren want de EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten het besluit van de Conventie nog goedkeuren.
Nu al afwijking mogelijk
Toch mogen de EU-lidstaten, regio’s en/of provincies nu al maatregelen tegen de wolf nemen op basis van een afwijkingsmogelijkheid in de huidige Habitatrichtlijn (artikel 16). Bert-Jan Ruisen had de Europese Commissie onlangs over deze mogelijkheid gepolst. De Commissie bevestigde maandag dat dit artikel inderdaad ruimte biedt om - met in achtneming van de randvoorwaarden van artikel 16 - in problematische situaties tot afschieten van wolven over te gaan. Dit is een bestaande bepaling die los staat van de wijziging van de Conventie op 7 maart.
De Europese Commissie heeft er overigens geen gras over laten groeien. Ze lanceerde op de zelfde dag dat de maatregel van 'Bern' inging een vergelijkbaar voorstel voor de aanpassing van genoemde EU-milieurichtlijn, waardoor deze spoort met die van de Conventie van Bern. Zodra de gewijzigde Habitatrichtlijn het fiat van het EU-lidstaten en het Europees Parlement heeft verkregen en in het Officiële Publicatieblad van de EU is verschenen, is de wolf niet langer 'strikt beschermd' maar 'beschermd'.
Gunstig resultaat
Met die wijziging krijgen de lidstaten weliswaar extra flexibiliteit bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties. Ruisen: „Anderzijds moeten de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de lidstaten nog steeds een gunstig resultaat bereiken en behouden, omdat de wolf een beschermde soort blijft.”
Investeringen in passende schadepreventiemaatregelen blijven cruciaal om het aantal aanvallen op vee te verminderen, zo meent de Commissie. Daarom zal zij de lidstaten en de boeren en andere belanghebbenden blijven steunen bij het ontwerpen en uitvoeren van dergelijke maatregelen via financiering en andere vormen van hulp. „Maar de Commissie zal door streng toe te zien op regels kost wat kost voorkomen dat wolf opnieuw zoals in het verleden van het Europese continent wordt verdreven. Daarom zullen de lidstaten worden aangemaand de nachtelijke razzia’s tegen wolven op hun grondgebied een halt toe te roepen”, aldus een EU-woordvoerder.
Evenwichtig
Na een grondig onderzoek naar de in de status van de wolf stelde de Commissie in december 2023 voor om de beschermingsstatus van de wolf te wijzigen. In september 2023 stemde de Europese ministerraad daarmee in. Eerder, in november 2022, had het Europees Parlement er al voor gepleit de beschermingsstatus van de wolf te verlagen gezien de slachtpartijen onder schapen en andere landbouwdieren.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die zelf meemaakte dat haar 15 jaar oude pony door een wolf werd gedood, toonde zich tevreden over de afloop van de wolvendiscussie in de EU: „Dit is belangrijk nieuws voor onze plattelandsgemeenschappen en landbouwers. We moesten een evenwicht vinden tussen het behoud van wilde dieren en de bescherming van onze bestaansmiddelen.”
Tekst: Jan Schils
Beeld: PXhere