Gebiedspartners 1DYK komen er niet uit over natuurcompensatie op landbouwgrond

Voor de realisatie van een groene dijk zou landbouwgrond omgezet moeten worden in natuurgrond. Deze opgave om zowel binnen- als buitendijks natuur te realiseren, was één van de vraagstukken voor het gebiedsplan. Boeren spraken eerder al hun zorgen uit over de natuurrealisatie, de impact op landbouwgrond, de bedrijfsvoering en bestaanszekerheid.
Frank Jorna (voorzitter stuurgroep 1DYK) reageert in een persbericht op de zorgen: „Er is begrip voor de spanning in het gebied als het gaat om de natuurcompensatie van de dijkversterkingsprojecten. Dit vraagt dat we de ruimtelijke vraagstukken in een breder perspectief plaatsen en deze verder verkennen met onze gebiedspartners. Voor het uitvoeren van de koppelkansen blijven we elkaar opzoeken.”
Lijst met opgaven en belangen
Wetterskip Fryslân werkt samen met de provincie, Rijkswaterstaat, gemeente Waadhoeke, gemeente Noardeast-Fryslân en een afvaardiging van landbouw – en natuurorganisaties aan het verbeteren van de dijk, natuurherstel en gebiedsverrijking.
Ondanks dat een gebiedsplan niet is gelukt, is er wel een lijst met concrete en kansrijke maatregelen uit de gesprekken gerold. Ook zijn de belangen en opgaven duidelijker in kaart gebracht.
Groene dijk duurzamer
Op een aantal delen van de dijk tussen Koehool en Lauwersmeer streeft Wetterskip Fryslân naar het aanleggen van een brede groene dijk. Zo’n dijk van gras en klei gaat op in het landschap. Belangrijk voordeel is volgens het Wetterskip dat als de zeespiegel stijgt, de dijk eenvoudiger is uit te breiden. Daarmee zijn de kosten, naar de toekomst toe, lager dan bij een traditionele asfaltdijk. Bovendien is een groene dijk duurzamer.
Een groene dijk is breder dan een asfaltdijk. Door een aantal verbeteringen in het ontwerp is de benodigde ruimte voor het verbreden van de dijk terug gebracht naar ongeveer 30 hectare. 'Dat is een vermindering van 15 procent ten opzichte van het voorkeursalternatief dat in november 2021 is vastgesteld. Dat betekent ook dat de (negatieve) natuureffecten zijn verminderd', zo staat in een persbericht.
Vervolg
Om in aanmerking te kunnen komen voor de gelden uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) moet Wetterskip Fryslân verder met de uitwerking van de dijk om de planning te halen. In mei 2025 wordt in het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân gesproken over de uitkomsten van het proces van het gebiedsplan en welke mogelijkheden er zijn voor het realiseren van de groene dijk.