Video: Tumultueuze bijeenkomst over beheerplannen in Assen
Gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) trapte de druk bezochte bijeenkomst af met een algemeen verhaal, waarna projectleider Sipke Holtes iets over het proces vertelde. Er kwamen vragen vanuit de zaal, maar daar wilde de provincie eigenlijk geen ruimte aan geven. Holtes ging wel even in op het bestaand gebruik dat in de nieuwe plannen niet langer vergunningsvrij is. Maar volgens Holtes verandert daar niets aan. „De vrijstelling staat alleen anders beschreven.”
Daarna werd iedereen gesommeerd om de zaal te verlaten en naar de entree te gaan, waar deskundigen van de provincie vragen zouden beantwoorden. Deze opzet was anders dan de verwachting bij veel aanwezigen over deze voorlichtingsbijeenkomst. Die verwachten eerst een algemene uitleg over de plannen en wat dat betekent voor de omgeving. Na een korte discussie en onrust in de zaal hield de gespreksleider voet bij stuk en rondde hij het plenaire gedeelte af.
Stikstof en vernatting
Na tien minuten kwam de gedeputeerde Egbert van Dijk en de ambtelijke staf daarop terug, doordat Arend Steenbergen namens LTO Noord het gesprek was aangegaan. Daardoor bood de provincie een klein half uur aan om vragen te stellen. Van Dijk probeerde de aanwezigen gerust te stellen door te benadrukken dat het beheerplan enkel over het natuurgebied gaat en geen invloed zou hebben op de omgeving. „Jullie onrust gaat over stikstof en dat behandelen we binnen het TLGD. Daar komen we pas later over te spreken, omdat we wachten op de uitkomsten van de commissie Schoof. Dat is echt iets anders dan de beheerplannen.”
Het ging er bij de aanwezigen niet in. Later paste Van Dijk zijn uitspraak aan dat de beheerplannen voor 95 procent geen gevolgen zou hebben voor de omgeving. Volgens Van Dijk vinden bijvoorbeeld de voorgestelde waterpeilverhogingen in het concept-beheerplan van het Fochteloërveen plaats in de bufferzones en dat geldt ook voor eventuele extra peilverhogingen waar onderzoek naar ingesteld zou moeten worden. In een gesprek met een akkerbouwer na het plenaire deel gaf hij aan dat als er wel nadelen ontstonden door bijvoorbeeld vernatting, dat er dan regelingen zouden komen met compensatie.
Zienswijze insturen
Van Dijk gaf aan dat iedereen een zienwijze kan insturen. Per ingebracht punt beoordeeld de provincie of en wat ze er mee gaan doen en dat is later in een verslag terug te lezen. Die mededeling maakte de sfeer in de zaal er niet beter op. De ervaring van sommige aanwezigen was dat er met zienswijzen niets wordt gedaan, maar dat bestreed Van Dijk weer. Zo zouden er mountainbikeroutes zijn verplaatst in plaats van doorgestreept.
Tenslotte gaf de gedeputeerde aan dat de provincie voor de lange termijn het natuursysteem zelf centraal wil stellen in plaats van het soortenbeleid.