Stikstofplannen kabinet gelekt via Telegraaf
BBB-leider Van der Plas blij met gelekte stikstofplannen, Agractie en FDF zeer kritisch

Dit artikel is om 11.40 uur geüpdatet met een reactie van FDF
Wiersma stelt significantiestroken van 250 meter voor rond deze twee Natura 2000-gebieden. Boeren die met hun bedrijf binnen zo'n bufferzone liggen, kunnen er dan volgens het 'trappetje van Remkes' kiezen om te innoveren, extensiveren, verplaatsen of vrijwillig te stoppen. Gedwongen uitkoop ligt niet meer op tafel, aldus de Haagse bron.
Gelderland presenteerde eerder ook al een soortgelijk plan met bufferzones van 500 meter rond stikstofgevoelige soorten op de Veluwe en in natuurgebieden nabij Winterswijk. Dat zorgde voor boze reacties.
Gebiedsspecifieke norm
Boeren en bedrijven die met hun bedrijf in zo'n bufferzone vallen, moeten dan voldoen aan een gebiedsspecifieke norm. Wat deze precies moet zijn, daar is de commissie nog niet uit. Dit is nog onderdeel van de uitwerking. Wel is duidelijk dat een bepaald reductiepercentage voor een heel gebied geldt en niet voor elk individueel boerenbedrijf.
„Geen botte bijl, maar precisie en vertrouwen. Dit beleid is eerlijk, uitvoerbaar én houdbaar. Als dit klopt, is dat een ongekende breuk met het afbraakbeleid van het vorige kabinet”, stelt BBB-fractieleider en Tweede Kamerlid Caroline van der Plas in een reactie op de plannen. „Het idee dat boeren moeten verdwijnen om natuur te redden, is verleden tijd. Dit kabinet kiest voor perspectief in plaats van afbraak."
KDW uit de wet
Daarnaast werkt het kabinet aan een fundamentele systeemwijziging: de rekenkundige ondergrens zou worden verhoogd naar 1 mol, en de Kritische Depositiewaarde (KDW) verdwijnt uit de wet. Vergunningverlening wordt gebaseerd op daadwerkelijke natuurdata in plaats van modelaannames. Voor duizenden PAS-melders zou dat betekenen dat zij straks helemaal geen vergunning meer hoeven aan te vragen. Van der Plas: „Er wordt gewerkt aan wetgeving die boeren lucht geeft in plaats van ze weg te jagen. En daar geeft BBB ook geen centimeter op toe.”
Juist dat laatste moet volgens Alien van Zijtveld eerst gebeuren voordat het kabinet over kan gaan tot andere maatregelen. 'Welke maatregelen er ook komen, zonder vergunningen kunnen boeren niet innoveren, verduurzamen en andere stikstofreducerende maatregelen nemen. Daarom is het nodig dat de basis onder het stikstofbeleid éérst wordt aangepast', schrijft ze in een verklaring.
Agractie tegen zonering
Agractie maakt zich weldegelijk zorgen over zonering. Van Zijtveld: 'Bedrijfsontwikkeling moet kunnen doorgaan, óók in gebieden waar het kabinetmaatregelen wil nemen. Zonering mag niet betekenen dat natuur verder oprukt. Waar landbouw is, moet landbouw blijven. Agractie is tegen zonering. Wel pleiten wij voor een drempelwaarde van 250 meter om de vergunningverlening op gang te krijgen. De voorgenomen zoneringsplannen van het kabinet kunnen wat Agractie betreft hiervan niet los gezien worden. Met alleen zonering blijft Nederland op slot.'
FDF: 'Dit is boerenbedrog in optima forma'
Ook FDF is kritisch, zo laat het in een reactie weten. 'Wij vinden het schandalig dat Caroline van der Plas dit 'kaartje van Wiersma' goedpraat. Dit is boerenbedrog in optima forma. Caroline is de applausmachine van Wiersma in plaats van de de kritische volksvertegenwoordiger voor de boeren. Johan Vollenbroek zal in de handjes wrijven!'
De boerenorganisatie vraagt zich ook af welke toekomst voor boeren dit plan gaat bieden. 'Elke innovatie wordt op dit moment afgeschoten bij de rechter of niet erkend. 1800 bedrijven zullen niet kunnen innoveren of verplaatsen en dus gewoon gesaneerd worden. Dat is het uiteindelijke doel. Hoe staan de PAS-melders ervoor? De hete aardappel wordt langzaam uitgerold.'
FDF wijst ook naar de impact op de sector door het huidige aantal stoppers. 'Nu al stoppen tien tot vijftien procent van de bedrijven. Straks komen daar nog twintig procent van de PAS-melders bij. En we zijn er al zo veel kwijt door de opkoopregelingen...'
Plan kost miljarden
De financiering is nog een punt van discussie. Alleen het zoneringsplan rond de Veluwe en de Peel kost al zeven tot acht miljard euro. Hiervoor moet geld worden vrijgemaakt worden. Het totale maatregelenpakket kan weleens oplopen tot meer dan 15 miljard, verwacht men in Den Haag. Ondanks dat de minister van Financiën Eelco Heijnen (VVD) ook aan tafel zit en binnen de commissie breed het besef leeft dat er wat gedaan moet worden om het land van het slot te krijgen, is er nog geen besluit over het beschikbaar stellen van het geld. Ook de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB moet nog groen licht geven voor het vrijgeven van de miljarden.
BBB was bij het vorige kabinet nog kritisch op de uitgave van allerlei miljarden. Kamerleden noemden het stikstoffonds, dat inmiddels in de prullenbak is gegooid, een 'boerenoprotfonds', omdat de 24 miljard grotendeels naar de opkoop van boeren zou gaan.
Binnen enkele weken besluit
Het ministerie van LVVN wil nog niet reageren op de berichten: „We kunnen niet vooruitlopen op eventuele maatregelen want besluitvorming hierover moet nog plaatsvinden. Voor de minister staat buiten kijf dat bij alle maatregelen die we treffen, daar perspectief tegenover moet staan voor boeren, ook in de vorm van financiële ondersteuning", aldus een woordvoerder van minister Wiersma.
Naar verwachting presenteert de stikstofcommissie binnen enkele weken de definitieve plannen.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: BBB, Agractie