Drentse boeren maken eigen bijdrage normoverschrijdingen inzichtelijk

Binnen de aanpak ‘Waterdichte Kaders’ werken ketenpartijen samen om uiteindelijk geen normoverschrijdingen in oppervlaktewateren meer te hebben, die toe te schrijven zijn aan de agrarische sector. Voorgenoemde meetpunten bestaan uit membranen, die 180 actieve stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten, kunnen absorberen. Met hulp van deze tien membranen kan de bron van eventuele normoverschrijdingen worden herleid.
Inzicht in bijdrage
Op die manier krijgen de telers beter inzicht in hun mogelijke bijdrage aan normoverschrijdingen en kunnen ze individuele maatregelen nemen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Hier hoort volgens projectleider Tjeerd Hoekstra snelle terugkoppeling bij die in de huidige grofmazige meetmethodes ontbreekt. ‘Met het meetnet wat wij binnen dit project toepassen moeten we uiteindelijk meer kunnen duiden waar en wat we vinden. Waar komt het vandaan en wat kunnen we eraan doen?’ Daarnaast geeft Hoekstra aan beter inzicht te willen krijgen in de routes van emissie van gewasbeschermingsmiddelen via het erf, perceel of drift.
Generieke maatregelen voorkomen
Het samenwerkingsverband binnen het project bestaat uit Agrifirm, Agrodis, Bayter, BO Akkerbouw, CropLifeNL, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Glastuinbouw Nederland, KAVB, LTO, NAJK, NAV en NFO. De inzet van de samenwerkingspartners is dat er uiteindelijk in meer gebieden een dergelijk meetnet komt. ‘Zo hopen we de waterkwaliteit te verbeteren en generieke maatregelen te voorkomen. We gaan proefondervindelijk kijken of deze methode werkt en oplevert wat we willen’, stelt de projectleider. ‘Dit is nadrukkelijk een leerproces waarbij we de aanpak werkenderwijs verbeteren en bijsturen.’

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer